Članak

Perišić i Zoranović: Tijela mrtvih na ulici

23. Novembra 2016.16:52
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako je u junu 1992. godine na ulici vidio tijela dvije mrtve osobe.

Slaviša Vukašinović je posvjedočio da je od aprila 1992. godine bio u rezervnom sastavu vojske koja je bila smještena u zgradi “UPI-trans” u Rogatici, a u junu, kako je kazao, poslan je na lokalitet Ptičijaka, gdje je proveo oko deset dana.

“Rekli su da je glavni cilj da čuvamo, pazimo da ne bi bošnjačko stanovništvo izlazilo iz naselja Gračanica. Nakon desetak dana, čini mi se da je 19. juni, javljeno je da će doći određeni dio vojske. Došao je transporter u kojem je došao komandant Rajko Kušić. Uzeo je megafon, obavještavao narod da garantuju sigurnost civilima, ženama, djeci i borcima koji predaju oružje”, ispričao je svjedok.

Nakon toga, kako je rekao, dobio je obavijest da vrši obezbjeđenje naselja Gračanica. Tu je proveo čitav dan, napomenuo je, kazavši da je čuo pucnjavu i da je bilo paljevine. Dodao je da je krajem dana dobio informaciju da ode do Crkvenog doma, a na putu je primijetio dva leša, pojasnivši da je tijelo žene bilo kod stočne pijace, a tijelo muške osobe na mostu. Također je kod Crkvenog doma vidio dosta žena, djece i muškaraca.

“Bilo je pred domom oko 20 do 30, a u Domu možda još toliko, nisam ulazio… Uglavnom su Bošnjaci bili tu. Nakon desetak minuta sjeli smo u transporter i prebacili su nas u ‘UPI-trans’ i bio je zadatak da čuvamo stražu”, izjavio je on.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je kazao da je optuženog Božidara Perišića viđao jer je bio u njegovoj jedinici, ali da ga taj dan nije vidio.

Božidar Perišić je optužen da je 19. juna 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti više puta istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio. Perišić je optužen zajedno s Vinkom Zoranovićem da su od maja 1992. do kraja 1993. godine vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice, te su učestvovali u ubistvima, silovanjima i nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Svjedok Slaviša Jukonić je rekao da je početkom rata bio u rezervnom sastavu policije u Rogatici. Izjavio je da je sigurnosna situacija bila zategnuta te da je došlo do podjele Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP). Naveo je da su se u tom periodu straže stalno držale.

Jukonić je dodao da mu je u junu 1992. javljeno da rezervni policajci odu na lokalitet Ptičijak, odakle je vidio zapaljene kuće. Također je ispričao da je komandant Rajko Kušić preko megafona pozivao ljude da se predaju. Kada se nakon nekoliko sati spustio u naselje Gračanica, u jednoj ulici je vidio pet-šest leševa. Kazao je da ne zna kako su te osobe bile obučene.

Treći svjedok Rade Jovanović je ispričao da je bio prisutan kada su se vodili pregovori u Rogatici, te su se mještani obradovali kada su čuli da neće doći do rata i da su se postigli dogovori oko podjele policije i nadležnosti.

“Mučna atmosfera je vladala do maja, kada je ubijen Draženko Mihajlović, prva žrtva rata, i mislim da su tada svi dogovori pali u vodu. Nakon toga je zavladala još veća napetost. Povećane straže, mobilizacija…”, rekao je svjedok i dodao da optuženog Perišića nije viđao u ratu i da ne zna za njegovu ratnu prošlost.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija