Članak

“Silos”: Dokazi o komandantu Armije BiH

17. Novembra 2016.12:30
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Odbrana Nezira Kazića uložila je nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su dokumenti o postavljenju i razješenju optuženog za komandanta Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH).

Prema dokumentima, Kazić je za komandanta brigade postavljen 19. januara 1993. godine, a razrješen 4. novembra 1994. godine. Branilac Milorad Rašević je kazao da ovim dokumentima dokazuje svojstvo optuženog u ratnim dešavanjima.

Uloženi su i dokumenti o upućivanju zatvorenika u Hrasnicu da obavljaju radove na “tunelu spasa”, a kojima Odbrana želi pokazati ko je rukovodio radovima i u čijoj su nadležnosti bili zatvorenici. Prema dokumentima, angažovani su po naređenju Prvog korpusa ABiH.

Tužilaštvo BiH i Odbrane drugih optuženih nisu prigovarali na dokaze koji su uloženi.

Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje te nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva te općine, dok je Fadil Čović bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba.

Kazić je, prema navodima optužnice, bio komandant Devete brdske brigade ABiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. decembar, kada je planirano da u svoju korist svjedoči Nezir Kazić.

Albina Sorguč