Članak

Peri Radišiću dvije godine zatvora

16. Novembra 2016.12:49
Sud BiH osudio je Peru Radišića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na dvije godine zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Teslića.

This post is also available in: English

“Ocjenom dokaza Vijeće je van razumne sumnje zaključilo da je optuženi, kao pripadnik VRS-a, poduzeo radnje opisane u optužnici. Radnje za koje je proglašen krivim desile su se za vrijeme rata, o čemu su govorili svjedoci i materijalni dokazi”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović.

Prema presudi, Radišić je proglašen krivim jer je u zimu 1994. godine nečovječno postupao prema zaštićenoj svjedokinji R-1 i Osmanu Huskiću.

“Radnje koje je preduzeo optuženi prema civilima jasno govore o namjeri volje da koristeći stanje kod oštećenih izazove strah i fizički bol. Nema sumnje da je postupao s direktnim umišljajem”, kazala je Kosović.

Od olakšavajućih okolnosti, Vijeće je uzelo raniju neosuđivanost optuženog i njegove porodične prilike. Prema Kosović, Radišić je nekim civilima u ratu pomagao, a i sam je bio ranjen. Zbog toga je Sud izrekao blažu kaznu.

Radišić je oslobođen optužbe po ostalih sedam tačaka optužnice. Govoreći o oslobađajućem dijelu, Kosović je navela da Vijeće nije moglo van razumne sumnje donijeti zaključak da je Radišić počinio radnje opisane u optužnici. Dodala je da neki od svjedoka nisu bili očevici događaja, te da imaju posredna saznanja.

“Tužilaštvo optuženog tereti da je, u svojstvu komandira radnog voda Teslićke brigade VRS-a, odgovoran za pogibiju i ranjavanje civila te da je nečovječno postupao prema njima. Tužilaštvo je dokazalo da je bio pripadnik VRS-a i obični vojnik, a na to upućuju materijalni dokazi, kao i dokazi Odbrane. Radišić nije imao ingerencije za organizaciju i raspored radne obaveze”, rekla je Kosović.

Ona je dodala da dokazi Tužilaštva BiH nemaju potrebnu snagu i uvjerljivost kako bi se donijela osuđujuća presuda.

Za jednu od tačaka optužnice, kazalo je Vijeće, Tužilaštvo BiH nije izvelo ni jedan dokaz.

Na izricanje presude optuženi Radišić nije došao zbog zdravstvenih razloga. Prvostepenom presudom oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English