Jovičiću pet godina zatvora za zločin u Štrpcima

16. Novembra 2016.16:27
Sud BiH je prihvatio sporazum o priznanju krivice Miće Jovičića te ga osudio na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog 27. februara 1993.

This post is also available in: English

godine na željezničkoj stanici u Štrpcima (općina Rudo).

Prema presudi, Jovičić je proglašen krivim što je zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

“Sud se uvjerio da je Jovičić ovaj sporazum potpisao svjesno i da je upoznat s mogućim posljedicama, te da predstavlja izraz slobodne volje. Sud je u skladu sa zakonom ustanovio da postoji dovoljno dokaza da se dokaže da je počinio djelo iz optužnice”, kazala je Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ona je navela da je Vijeće imalo u vidu i podnesak punomoćnika oštećenih koji su upoznati sa sporazumom, te su ukazali da ni izricanje najstrožije kazne ne može opravdati počinjeno djelo.

Sudsko vijeće je cijenilo činjenicu da je Jovičić izrazio iskreno kajanje još u fazi istrage, kada je priznao zločin i na taj način se suočio s djelima. Također je dodala da on nije direktni počinilac, ali se obavezao da svjedoči o onome što se dogodilo i da će otkriti počinitelje ubistava.

Jovičić, bivši pripadnik Druge podrinjske brigade VRS-a, bio je optužen zajedno s Lukom Dragičevićem, Bobanom i Petkom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Radojicom Ristićem, Vukom Ratkovićem i Miodragom Mitrašinovićem, ali je njegov postupak razdvojen.

Prema optužnici, 20 civila oteto je iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, a ubijeni su na području Višegrada.

Prije objavljivanja presude, tužilac Džermin Pašić je iznio razloge o sklapanju sporazuma, te je u spis uložio set materijalnih dokaza koji potkrepljuju činjenične navode optužnice.

Pašić je rekao da se Tužilaštvo rukovodilo činjenicom da je Jovičić u toku istrage priznao izvršenje krivičnog djela, te je iz tog razloga dostavio sudu videozapis na kojem se vidi da je u pitanju izraz slobodne volje i njegovo iskreno kajanje.

“Ono što je bitno istaći, osim kajanja i emocije, jeste da je taj zapis u velikoj mjeri pomogao u istrazi i podizanju optužnice (…) Otežavajuće okolnosti nismo našli. Nije imao elemente maltretiranja, premlaćivanja, ubistva, osim obezbjeđenja terena”, kazao je Pašić.

Odbrana se u cijelosti pridružila navodima koje je iznio tužilac. Jovičić je oslobođen plaćanja troškova suđenja, a na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English