Članak

Andabak: Svjedoci neće ponovno svjedočiti

16. Novembra 2016.13:58
Na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH novi branilac Zdenka Andabaka, optuženog za zločin počinjen u Grborezima (općina Livno), rekao je da neće tražiti ponovno svjedočenje svjedoka.

Sudsko vijeće je kazalo da je prethodni advokat razrješen dužnosti, a da će umjesto njega optuženog braniti advokat Esad Fejzagić. Vijeće je pojasnilo da su u ovom predmetu izvedeni svi dokazi Tužilaštva BiH, a i da je Odbrana bila pri kraju sa svojim dokazima.

Fejzagić je rekao da je prije dvije sedmice preuzeo Odbranu optuženog u oba predmeta pred Sudom BiH, te da je u ovom predmetu uspio doći do 17. nastavka glavnog pretresa. On je pojasnio da preslušava audio zapise, te pravi bilješke, a da je materijalne dokaze primio tek danas u oba predmeta.

“Smatram da bi mi bile potrebne još tri sedmice da nastavimo glavni pretres”, rekao je Fejazgić, te istakao da Odbrana neće tražiti ponovno saslušanje svjedoka.

Andabakov prethodni advokat Bajro Čilić razrješen je dužnosti jer je zastupao optuženog u periodu u kojem je bio suspendovan.

Optužnica tereti Zdenka Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi, 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

U drugom predmetu u Sudu BiH, Andabaku se sudi sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem za zločin počinjen nad srpskim stanovništvom.

Naredno ročište zakazano je za 14. decembar.

Lamija Grebo