Članak

U petak presuda Milenku Krsmanoviću

15. Novembra 2016.16:25
Državni sud je, nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane, izricanje presude Milenku Krsmanoviću za ometanje rada pravosuđa zakazao za petak, 18. novembar.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi navelo da Krsmanovićeva Odbrana nije dovela u sumnju dokaze Optužbe, dok je branilac optuženog zatražio oslobađajuću presudu.

Krsmanovića optužnica tereti da je podstrekavao na ubistvo advokata Kape, radi svjedočenja u predmetu u kojem je Krsmanović optužen za ratni zločin, za šta je nudio 50.000 konvertibilnih maraka (KM) ili automobil.

Tužilac Džermin Pašić je rekao kako je predmet protiv Krsmanovića formiran na osnovu slučajnog nalaza, odnosno provođenja posebnih istražnih radnji u drugom predmetu, kao i da je optuženi potvrdio da je sagovornik u razgovoru vođenom sa svjedokom Daliborom Vaskovićem, koji je pušten u sudnici tokom izvođenja dokaza.

“Taj tonski zapis je početak istrage u ovom predmetu. Optuženi je imao cilj sprečavanja davanja iskaza Muhidina Kape na brutalan način u predmetu koji je vođen protiv njega, a radnje koje se spominju u razgovoru, hvala Bogu, nisu izvršene”, kazao je tužilac te dodao da je Kapo tokom svjedočenja potvrdio da je svjedočio protiv optuženog u drugom predmetu, ali i da nije sakrio ni olakšavajuće okolnosti na Krsmanovićevoj strani.

Za Vaskovića, tužilac je napomenuo da u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nije ništa rekao, ali jeste u Tužilaštvu BiH kada mu je snimak prezentovan.

“Na glavnom pretresu je Vasković samo u jednom dijelu promijenio iskaz, naveo ono što nije prije, a to je da je optuženi u spomenutom razgovoru bio alkoholisan”, dodao je tužilac.

Krsmanovićev branilac Mithat Kočo je u završnoj riječi istakao da je optuženog u sporni razgovor uvukla kriminogena osoba. Dodao je da optuženi i svjedok najprije sjede u kafani, te umjesto da tu nastave razgovor, Vasković izvlači Krsmanovića napolje.

“Radi se o bespredmetnom razgovoru u kojem moj branjenik nije uputio nikakvu molbu, niti ikakvu radnju u pravcu podstrekavanja. Razgovor, na koji je moj branjenik pijanski navučen, ne može biti radnja krivičnog djela”, kazao je Kočo.

Branilac je spomenuo i da je Kapo tokom svjedočenja izjavio da mu je optuženi spasio život, da su se prije 10 godina sreli i razgovarali u Kantonalnom sudu, te da Tužilaštvo izvlači pogrešene zaključke.

“Ovo bi se samo moglo podvesti pod verbalni delikt”, zaključio je na kraju Kočo, te zatražio oslobađajuću presudu.

Prije završnih riječi, optuženi je nastavio sa svjedočenjem, te je odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca, ponovio kako je preko ljudi koji su ga poznavali pokušao stupiti u kontakt s Kapom, te da mu je poručeno da će advokat ispričati onako kako jeste bilo, odnosno reći istinu. Ponovio je i da je Vaskovića poznavao kao Dadu Vasića.

“Vasković je meni nudio pomoć, govorio da je dobar s Kapom, da zna gdje živi, koje auto vozi. Tražio je i novac. Rekao sam mu da mi pomoć ne treba”, kazao je optuženi.

Suđenje Krsmanoviću počelo je u augustu ove godine.

 

Haris Rovčanin