Članak

Ristanić: Vojna pomoć iz Bijeljine

15. Novembra 2016.11:28
Na suđenju Đorđu Ristaniću, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je 1992. godine iz Bijeljine išao u Brčko i učestvovao u vojnim aktivnostima.

Dragan Đurđević je kazao da je bio srpski dobrovoljac, te da nije pripadao nikakvoj jedinici niti organizaciji. Rekao je da je bio u grupi iz Bijeljine, koja je nekad brojala 15, a nekad 40 ljudi. Nisu svi imali oružje, kao ni uniforme.

Svjedok je kazao da je otišao u Brčko nakon priča da je srušen most i da će Hrvati da napadnu. Prvo su bili kod jednog ugostiteljskog objekta, rekao je, a poslije su otišli na Burića brdo.

“Predstavljeno nam je da su ispred nas neprijateljske formacije. Ne znam jesu li bile. Mislim da u to vrijeme nije bilo ratnih dejstava”, izjavio je Đurđević.

On je naveo da su učestvovali u tri akcije – prema Klancu, fabrici “Izbor” i koridoru. U Brčkom je, kako je kazao, tada bilo raznih “grupa”.

“Mislim da smo kasnije dobili naoružanje, kad smo išli prema ‘Izboru’. Dobili smo ‘pragu’ i trocijevac… Ja sam upravljao ‘pragom’ taj dan”, rekao je Đurđević.

Svjedok je potvrdio da je njegova grupa jedne prilike otišla kod bolnice u gradu. Kazao je da je on s još nekima ostao kod kombija, a da su neki otišli u bolnicu.

“Pojavile su se neke žene i mislim da su bila i djeca. Krenuli su s nama. Odvezeni su na Burića brdo. Smješteni su u tim nekim kućama. Ne znam šta se dalje dešavalo s njima”, rekao je svjedok.

Na pitanje Odbrane, potvrdio je da su u bolnicu otišli nakon informacije da treba pomoći u izvlačenju poginulih pripadnika “Garde”.

Đurđević je kazao da je ranjen 13. juna 1992. u jednoj od akcija i da se vratio u Bijeljinu.

Ristanić je optužen da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim djelima.

Suđenje se nastavlja 29. novembra.

Marija Taušan