Članak

Bošnjak: Razrađeni sistem mučenja

15. Novembra 2016.17:33
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su ga u logoru u Bileći tukli optuženi Boris Bošnjak i Miloš Mavrak.

Andrija Pavlović je posvjedočio da je 25. maja 1992. godine iz Rotimlje (općina Stolac) s drugima prebačen u logor u Bileći. Naveo je da prvih dana nisu dobijali puno batina kao ostali.

Jedne prilike, prisjetio se on, zatvorenicima bilo naređeno da leže na stomaku s rukama na leđima dva dana uzastopno, te da ga je, kada je ustao, Bošnjak udario desetak puta. Dodao je da ga je druge prilike Bošnjak udario po ustima.

Na pitanja Tužilaštva da li ga je još neko tukao, svjedok je odgovorio da je Miloš Mavrak svakog mlatio, a da je njega udario prilikom odlaska u toalet.

Pavlović je svjedočio i o svakodnevnim premlaćivanjima drugih zatvorenika.

“Oni su imali razrađen sistem mučenja. To je bio uigran tim”, izjavio je svjedok.

Prema svjedoku, Resko Lizde, na kojeg je “Bošnjak bio kivan”, dobivao je dosta batina. Kazao je da je jedna osoba izbrojala da je Damjana Puljića “Miloš udario pendrekom u glavu” 26 puta, što on lično nije vidio.

Pavlović je u sudnici pokazao Bošnjaka i Mavraka, a za jednog od optuženih je rekao da je bio stražar, ali da mu ne zna ime.

Odgovarajući na pitanje Odbrane drugooptuženog Mavraka, svjedok Pavlović je kazao da Mavraka nije vidio prije dolaska u logor, te da je čuo da je radio u miliciji. On je dodao da Mavraka nije viđao nakon ovih događaja.

S Bošnjakom i Mavrakom sudi se Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću. Optuženi su za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) te je obavljao dužnost kamandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Svjedok Azim Bašić je rekao da je početkom jula 1992. godine doveden u kasarnu u Bileći s područja Gacka, gdje je prethodno bio uhapšen i zatvoren.

Pri izlasku iz kamiona, naveo je, bio je špalir i da je ulazeći u prostoriju, osjetio udar čizme. Dodao je da je i u prostoriji bilo udaranja.

On je pojasnio da je, “po svim pričama, taj najglasniji bio Boris Bošnjak”, te da je to ime “prostrujalo” među zatvorenicima. Naglasio je da ga ne bi mogao opisati jer nije smio pogledati u lice tog čovjeka.

U unakrsnom ispitivanju svjedok se nije mogao sjetiti ko mu je kazao da je taj čovjek Boris Bošnjak.

Bašić je rekao da ima saznanja da su drugi zatvorenici premlaćivani.

Na pitanje Odbrane Grubačića da li poznaje optuženog, svjedok je odgovorio da ga se ne sjeća iz logora.

Suđenje će se nastaviti 20. decembra.

Lamija Grebo