Članak

Nezakonite dozvole načelnika Memića saudijskom investitoru

10. Novembra 2016.10:52
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je izdavanjem dviju nezakonitih dozvola dopustio izgradnju hotela saudijskom investitoru “Malak Group”.

Protiv Memića je podnijeta krivična prijava, a navode provjerava Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je prošle godine poništilo dva rješenja načelnika Memića kojima je dozvoljena gradnja hotela “Regency” na Ilidži.

Razlog poništavanja Memićevih rješenja jeste to što je dopustio da hotel ima sedam spratova, a prema regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena je visina gradnje do četiri sprata.

Nadležno ministarstvo je rješenja poništilo nakon što se žalio Ejup Ganić, vlasnik zgrade odnosno univerziteta koji se nalazi do saudijskog hotela “Regency”.

S obzirom da načelnik Ilidže nije ispoštovao rješenja Ministarstva a gradnja objekta “Malak Group” je napredovala, Ganićev univerzitet podnio je krivičnu prijavu protiv Memića.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu su potvrdili da imaju prijavu protiv Memića, te da je formiran predmet koji je trenutno u fazi provjera.

Prvo četiri pa sedam

Saudijski investitor “Malak Group” je krajem 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata. Međutim, nešto više od godinu dana kasnije, u februaru 2015., saudijskom investitoru se, rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Dva mjeseca kasnije, Ganićev univerzitet je putem advokata Senada Pećanina uputio žalbu Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo zbog odobrene visine objekta.

Ministarstvo prihvata žalbu i dozvolu Općine proglašava nezakonitom. Prema rješenju Ministarstva, koje je u posjedu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), parcela za gradnju saudijskog hotela je sastavni dio Regulacionog plana “Banjsko-rekreativni kompleks Ilidža”.

Međutim, Općina Ilidža, odnosno načelnik Memić nije dostavio ovjereni i potpisani izvod iz tog plana, pa se Ministarstvo nije moglo uvjeriti u navode koji stoje u rješenju.

Uz kršenje Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, Ministarstvo je utvrdilo i da je Općina Ilidža prekršila i Zakon o upravnom postupku jer Ganićevom univerzitetu nije omogućeno da se uključi u postupak izmjene dozvole za gradnju hotela “Malak Group”, a što im zakon dozvoljava.

Unatoč rješenju Ministarstva, Memić je u roku od 20 dana donio novu odluku, kojom se saudijskom investitoru dozvoljava gradnja sedmospratnog hotela.

Ganićev univerzitet se ponovno žali, što Ministarstvo prihvaća, i u junu ponovno poništava rješenje Općine Ilidža.

I u tom novom rješenju Ministarstva, koje je u posjedu BIRN-a BiH, navodi se da se ne vidi šta je predmet izmjene “predmetnog rješenja”, te da nova odluka načelnika Memića nema izvod iz planske dokumentacije. Iako je Ganićevom univerzitetu dozvoljeno da se izjasni u novom postupku, u rješenju nema obrazloženja kako je Općina s tim u vezi postupila.

Bez komentara

Tokom trajanja žalbenih postupaka, gradnja objekta “Malak Group” je nastavljena.

U “Malak Group” nisu htjeli komentarisati gradnju hotela, niti probleme s dozvolama.

Na upit kako obrazlaže izdavanje nelegalne dozvole, nepostupanje po uputama nadležnog ministarstva te zašto je dozvoljeno da tokom postupka bude nastavljena gradnja, načelnik Memić nije imao komentar.

“Na Vaš upit načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić nema komentara”, stoji u odgovoru.

Krajem prošle godine završena je izgradnja hotela “Malak Group”, i on raspolaže sa 174 luksuzne i komforne sobe, koje su smještene na sedam spratova.

Ganić, vlasnik visokoobrazovne institucije čija se zgrada nalazi do hotela, nije želio ništa komentarisati o gradnji niti bilo šta u vezi s načelnikom Memićem. Ni pravni zastupnik Ganićevog univerziteta Senad Pećanin, koji je podnio krivičnu prijavu protiv Memića, nije htio ulaziti ni u kakve detalje zbog odnosa pravnik – klijent.

Krivična prijava u Kantonalnom tužilaštvu je podnijeta krajem jula prošle godine, a Kantonalno tužilaštvo je formiralo predmet i trenutno provjerava navode.

Elameri Škrgić Mikulić