Članak

Dragičević i ostali: Sporazumom predložena kazna od pet godina

9. Novembra 2016.14:17
Mićo Jovičić je priznao učešće u ubistvu 20 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjeno 27. februara 1993.

godine u mjestu Štrpci (općina Višegrad), zaključak je sporazuma koji je postigao sa Tužilaštvom BiH. Sporazum je proslijeđen Sudu BiH na razmatranje.

Za iste zločine optuženi su Luka Dragičević, Boban Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović.

Njima se sudi za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona te brigade.

Tužilaštvo BiH je u saopštenju navelo da se Mićo Jovičić sporazumom obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

“Optuženi je u cijelosti priznao svoje sudjelovanje u počinjenom zločinu nad 20 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su nasilno izvedeni iz voza Beograd – Bar u mjestu Štrpci, nakon čega su mučeni, zlostavljani i ubijeni na obali rijeke Drine. Sukladno sporazumu, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od 5 godina”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH

Iz Tužilaštva BiH navode da je visina predložene kazne u skladu sa njegovom ulogom u počinjenu zločina, jer je utvrđeno da se nalazio na mjestu zločina, osiguravao lokaciju, ali nije učestvovao u ubistvima.

Emina Dizdarević Tahmiščija