Članak

Sakoč: Vozač “fiata” o ubistvu dvije žene

4. Novembra 2016.15:11
Svjedok Tužilaštva BiH je rekao da mu je optuženi Edin Sakoč u julu 1992. godine kazao da su “ubili one dvije četnikuše”.

Boško Buntić je svjedočio da je Edina Sakoča prepoznao jer je vozio “fiat”, a imao je na glavi žensku čarapu kroz koju su se vidjele konture lice. Na upit da li je siguran da mu je Sakoč rekao da su “ubili dvije čentikuše”, svjedok je potvrdio jer je s njim razgovarao.

Buntić je kazao da Sakoča poznaje iz školskog perioda, te da ga je prepoznao i na fotografijama koje su mu pokazane u istrazi.

Poslije 20. jula 1992. godine, kako je ispričao svjedok, koji je tada bio pripadnik Vojne policije, probudio ga je komšija i rekao mu da se nešto dešava kod kuće Miška Đuraškovića. Svjedok je zajedno s komšijom krenuo prema toj kući i vidjeli su da iz dvorišta izlazi “fiat”.

Kada je vozilo zaustavljeno, kazao je svjedok, vidjeli su unutra dvije muške osobe sa ženskim čarapama na glavi. Pitali su ih šta su radili, a vozač je rekao za ubistvo tih žena.

Kada je skinuo masku s glave, svjedok je, kako je izjavio, prepoznao Edina Sakoča. Druga osoba koja je bila sa Sakočem, prema svjedoku, bio je Boško, ali njega nije poznavao.

Tužilaštvo BiH tereti Sakoča, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je na području općine Čapljina kao saizvršilac učestvovao u ubistvima dva civila srpske nacionalnosti, te izvršio protivzakonito zatvaranje, nečovječno postupao i prisilio drugo lice na seksualni odnos.

Svjedok je ispričao da je Sakoč imao “šarenu” unifomu, a Boško crnu.

Krećući se dalje, svjedok je, kako je rekao, primijetio nešto crno, dim i tragove krvi. Pojasnio je da je vidio dva tijela – gorjela je odjeća na njima i dio noge jedne od tih žena. One su kasnije sahranjene na pravoslavnom groblju.

Svjedok je rekao da mu je poznato da je civilna policija izvršila uviđaj.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

Albina Sorguč