Članak

Merkez i ostali: Sedam krompirića za tri dana

3. Novembra 2016.17:15
Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je bio zatvoren sa još 30 osoba iz sela Bučje u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Goraždu, gdje je par osoba umrlo.

Svjedok Miroslav Čarapić je kazao da su njega i druge početkom jula 1992. godine uhapsili pripadnici vojske. Rečeno im je da će ići za Čajniče, ali su odvedeni do Trebeškog brda i zatvoreni u kući Omera Kulovića.

Čarapić, koji je tada imao 16 godina, potvrdio da je da su on i svi muškarci koji su bili u toj kući tučeni. Nakon sedam dana, vojska ih odvodi u prostorije MUP-a u Goraždu.

“Nas je 31 dovedeno u MUP. Ja sam bio najmlađi tad. Bile su dvije žene, Vukosava i Anica, od 70 godina”, kazao je svjedok.

Dodao je da je nakon dva ili tri dana prvi put došao policajac da im otvori vrata i da naspu vode. Svjedok je istaknuo da je hrana bila nikakva.

“Ishrana je bila nikakva, nekada daju parče hljeba. Jedne prilike, podijelili su po sedam krompirića. Poslije toga, 72 sata nismo otvarani”, kazao je svjedok.

Istaknuo je da je dosta smršao.

“Tu je umro Drago, Ugoš Čarapić je doživio moždani udar (…) Božo Krstić je umro u zatvoru”, kazao je svjedok.

Svjedok je kazao da je policajcima koji su ih čuvali glavni bio Ibro Merkez, dok se Srbi nisu povukli s desne strane Goražda, a poslije toga Braco Bogunić.

Prisjetio se da mu je jednom Bogunić rekao: “Ja ću sad biti načenik, šef. Ovo će biti moja kancelarija”.

Čarapić je kazao da su nakon povlačenja srpskih snaga u zatvoru dobijali po jedan obrok, a kasnije i po dva.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Bogunića, Ibru Merkeza i Ešefa Hurića da su na području Goražda u periodu od jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranjima više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Goražde, Bogunić načelnik SJB-a, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Svjedok Čarapić je kazao da je ostao u zatvoru do početka februara 1993. godine, kada je pušten sa majkom, dok su ostali pušteni 20 dana nakon njih.

Na pitanje Odbrane Merkeza, on je kazao da nije imao oružje, a da su njegov otac i brat predali oružje kada su ih uhapsili vojnici.

Potvrdio je i da prilikom hapšenja nije vidio Ibru Merkeza.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. novembar.

Albina Sorguč