Članak

Podignuta optužnica protiv Jovana Tintora

2. Novembra 2016.11:24
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jovana Tintora zbog zločina protiv čovječnosti na području Vogošće i okoline u proljeće i ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Tintor je optužen za progon, nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjena na više lokacija kao i u logorima i objektima za zatočenje na području Vogošće i okolnih mjesta.

Kao posljedica zločina iz optužnice, navode iz Tužilaštva BiH, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, do konca 1992. godine, bilo je prognano sa područja Vogošće i okoline.

Tintor je, kako je saopšteno, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo na području grada Sarajeva i općine Vogošća, ove radnje počinio kao predsjednik Kriznog štaba Srpske Demokratske Stranke (SDS) u Vogošći.

Tužilaštvo je saopštilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 100 svjedoka i stručnih vještaka, te ulaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Tintor se nalazi u pritvoru od 8. februara ove godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Lamija Grebo


This post is also available in: English