Članak

Alešević: Odbrana nije dobila preciziranu optužnicu

2. Novembra 2016.15:19
Početak suđenja Mehmedu Aleševiću, optuženom za zločine počinjene u Bužimu, odgođen je jer Tužilaštvo BiH Odbrani nije dostavilo uređenu optužnicu.

Tužiteljica Vedrana Mijović kazala je da je optužnica Odbrani trebala stići do 31. oktobra, ali da je došlo do “nesporazuma vezano za dostavljanje” i da će to ispraviti.

Umjesto čitanja optužnice i uvodnih riječi Tužilaštva BiH, održana je statusna konferencija.

Tužilaštvo je najavilo da će pozvati 32 svjedoka, od kojih će jedan biti zaštićen.

“Među svjedocima ima i njih nekoliko koji danas žive u inostranstvu, tako da najavljujemo da će biti i saslušanja putem video linka”, kazala je tužiteljica.

Ona je napomenula da će osim svjedoka iskaz dati i tim sudskih vještaka, kao i da će biti uveden manji broj materijalnih dokaza.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Prema optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

On je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, kojima je u toku suđenje pred Sudom BiH, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog zdravstvenog stanja.

S obzirom da su vještaci utvrdili da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku, Sud je naložio Tužilaštvu da dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na Aleševića.

Početak suđenja zakazan je za 14. novembar, kada će osim čitanja optužnice i uvodnih riječi, biti saslušan i prvi svjedok Tužilaštva BiH.

 

Dragana Erjavec