Članak

Krsmanović zahvalan Kapi na svjedočenju

1. Novembra 2016.15:55
Milenko Krsmanović, optužen za ometanje pravosuđa, ispričao je pred Sudom BiH da je zahvalan Muhidinu Kapi jer je priznao da mu je spasio život.

Svjedočeći u svoju korist, Krsmanović je izjavio da je 1992. godine bio policajac na Sokocu te da je jedne prilike išao kući s kolegom kada je vidio grupu ljudi, od kojih je jedan držao uperenu pušku prema Kapi.

“Rekao sam im: ‘Ljudi, šta to radite?’ Odvezao sam Kapu u vojnu bolnicu, gdje ga nisu htjeli primiti, nakon čega sam ga odvezao u policijsku stanicu”, kazao je Krsmanović.

Nekoliko godina kasnije, kako je rekao Krsmanović, Kapu je sreo u zgradi Kantonalnog suda kada mu je sin bio pritvoren. Optuženi je kazao da je od Kape tražio da brani njegovog sina jer je smatrao da mu duguje pošto mu je spasio život, a ovaj mu je predložio kolegu Midhata Koču.

Krsmanović je dodao da je Dalibora Vaskovića poznavao kao Dadu Vasića, i da su dva puta pili kafu. Kako je objasnio, njegova prijateljica Snježana Milinković je kuma Vaskovićeve supruge.

“Na prvoj kafi je Vasković pričao kako je na internetu pročitao da je Kapo svjedok u pedmetu koji se protiv mene vodio za ratni zločin. Kontaktirao sam zajedničke prijatelje, koji su mi rekli da će Kapo ispričati samo onako kako je bilo. Zato sam Vaskoviću rekao da me neće teretiti, a on mi je pričao kako je Kapo branio neke njegove prijatelje, da zna koji auto vozi i da mu može narediti, a ne nagovoriti ga. Tražio mi je Vasković i novac, ali sam mu rekao da nema potrebe išta da se radi”, izjavio je Krsmanović.

Optuženi se prisjetio da mu je Vasković na drugom susretu, između ostalog, kazao: “Tebe će Kapo pritvoriti”, nakon čega su se par minuta provozali. Krsmanović tvrdi da je tada bio pijan iako skoro nikad ne konzumira alkohol.

“Vasković me provocirao, navodio na neke riječi. Mlatio sam budalaštine, bio sam pijan. Boga pitaj kako sam kući otišao. Poslije ga nisam sretao”, napomenuo je Krsmanović.

Optužnica tereti Krsmanovića da je podstrekavao na ubistvo advokata Kape, svjedoka u predmetu u kojem je Krsmanović optužen za ratni zločin. Prema optužnici, Krsmanović je za ubistvo Kape nudio 50.000 konvertibilnih maraka (KM) ili automobil.

Kao svjedok Odbrane, na ovom ročištu saslušan je i Kapo, koji je potvrdio da je optuženog vidio u zgradi Kantonalnog suda, ali i pred sudnicom Suda BiH kada je dao iskaz kao svjedok Optužbe u ovom predmetu, te da se s Krsmanovićem tada samo pozdravio. Nikakav pritisak, kako je rekao Kapo, nije osjećao od Krsmanovića, a za sve ovo, dodao je, čuo je od tužioca Džermina Pašića, koji mu je kazao da su provedene posebne istražne radnje i da se sprema likvidacija.

“Krsmanovićev kolega policajac koji je u ratu bio s njim, prislonio mi je pištolj  na slijepoočnicu. Obojica su me tukli. Optuženi je tada rekao: ‘Stani, nemoj ga ubijati, može nam valjati za razmjenu.’ Ovaj me nosi prema autu, slomljena mi je noga, rebro… Moja je sreća što me odvezao u policijsku stanicu, gdje je bilo dosta zarobljenih ljudi, a oni koji su bili tu ostali su živi”, naglasio je Kapo.

Nastavak suđenja planiran je za 15. novembar.

Haris Rovčanin