Članak

Sejdić: Zatvorenici iz sela Bučje se nisu žalili

31. Oktobra 2016.14:27
Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su svoja saznanja o srpskim stanovnicima sela Bučje (općina Goražde) koji su bili zatvoreni na Trebeškom brdu 1992. godine, pa u policijskoj stanici.

Vehid Bičo, nekadašnji pripadnik 43. drinske brigade, govoreći o akciji razoružavanja srpskih civila iz sela Bučje, kazao je da su par puta pokušali da pregovaraju, ali nisu uspjeli. Naposljetku, kako je pojasnio, održani su pregovori koje je on gledao sa 50 metara udaljenosti i dogovoren je termin i mjesto predaje.

“Mi smo čekali taj termin i u prvi sumrak su me poslali po te puškice. (…) Svaku pušku sam uzeo od tih ljudi”, rekao je Bičo, dodavši da su to naoružanje uzeli vojnici iz Višegrada, a koje je nakon par dana podijeljeno.

Bičo je kazao da je tu bila vojska Ahmeta Sejdića, te da su oni “bili opkolili selo i išli su iza mještana”.

Ljude iz Bučja je naredni dan, kako je rekao, do kuće Kulenovića na Trebeškom brdu “dopremio” dio njegovih saboraca, te istakao da ih je tu čuvala Druga četa Prvog bataljona 43. brigade i s njima dijelila prostorije.

Svjedok je naglasio da je u dva navrata posjetio Bučjane u ovoj kući – jednom kada je donio lijek jednoj bolesnoj osobi, a drugi put kada ga je komandant poslao da vidi da li im daju hranu.

Istakao je da su prvi put bili dobro, a drugi put kada ih je pitao da li su jeli, potvrdno su mu odgovorili, no bili su mu “sumnjivi”. Te osobe su, prema njegovim saznanjima, prebačene “prema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP)” u Goraždu.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je kazao da mu se Bučjani nisu žalili da su maltretirani, niti da je bilo povreda na njima. Tužilaštvo je svjedoku predočilo iskaz u kojem je navedeno da je “čuo od vojnika svoje jedinice da su bili tučeni Srbi”, na šta je on kazao da to nije vidio i da se svašta pričalo.

Bičo je, odgovarajući na pitanja Odbrane, kazao i da nije vidio optuženog na tom području, niti čuo da je bio tu u tom vremenskom periodu.

Ahmet Sejdić, bivši komandant Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) optužen je da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Svjedok Omer Kulenović, nekadašnji policajac, rekao je kako je u septembru 1992. godine razgovarao sa Bučjanima srpske nacionalosti koji su bili u policijskoj stanici u Goraždu. Naveo je da su mu pričali kako su prvo dovedeni u vikend kuću njegovog oca na Trebeškom brdu.

“Oni su rekli da je moj otac plakao kad ih je vidio da su dovedeni u našu vikend kuću. (…) Nakon toga, kada su odvedeni u MUP u Goražde, otac mi je poručio da im pomognem, ako mogu”, rekao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, te osobe nisu rekle ko ih je doveo. Tužilac Vladimir Simović mu je predočio izjavu iz istrage u kojoj je svjedok naveo da ih je dovela Višegradska brigada čiji je komandant bio Ahmed Sejdić. Svjedok je prokomentarisao da je moguće da je to neko rekao, ali on ne tvrdi i ne zna to.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je kazao da misli da nije dolazio na Trebeško brdo od kraja maja pa do polovine septembra 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. novembar.

Lamija Grebo