Članak

Dragičević i ostali: Vezani za traktore i bačeni u Drinu

28. Oktobra 2016.17:29
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u selu Mušići (općina Višegrad) vidio dvadesetak ubijenih ljudi koji su oteti iz voza u Štrpcima, a koji su kasnije svezani za dva traktora i odvezeni do Drine, u koju su bačeni.

Krsta Papić, kojem je Tužilaštvo BiH dodijelilo imunitet od krivičnog gonjenja za ono što je on radio u mjestu Mušići 28. februara 1992. godine, svjedočio je video-linkom iz Beograda.

Papić, koji je u tom periodu bio komandant Prvog bataljona Višegradske brigade, kazao je da je u Mušićima vidio 20-ak leševa.

“Tijela su bila poredana kao da su spakovana u nekom redu, jedan pored drugog i ispred. I u kući i oko kuće od crvenih cigala. Mahom su bili goli, u donjem vešu, neki je imao pantalone, gornji dio tijela (…) Oni su ubijeni iz vatrenog oružja. Prizor je bio strašan i jeziv”, rekao je svjedok, dodavši da im je pucano u glavu, te da je bilo puno krvi.

Svjedok je kazao da je pretpostavio da se radilo o civilima za koje je je čuo da ih je Milan Lukić sa svojom grupom “pokupio u Štrpcima”.

Papić je rekao da su ruke leševa bile vezane i da su po dva tijela vezana za traktor i prevožena do Drine. Na pitanje koja je njegova uloga bila, odgovorio je da su svi koji su bili prisutni vezivali tijela i vukli ih do Drine.

“Tu je Drina povukla leševe”, kazao je svjedok.

Papić je nakon toga otišao u Višegrad, u komandu brigade u Pionirskoj ulici. Na pitanje da li je tu bio komandant Luka Dragićević, svjedok je prvo odgovorio da je bio, ali je onda rekao da nije razumio pitanje, te da je mislio da je pitan da li je komandant Višegradske brigade bio Luka Dragičević.

“Ja tu Luku nisam vidio”, kazao je svjedok, koji je u istrazi 2014. godine naveo suprotno.

Na pitanje zašto je ranije rekao da je Dragičević bio u komandi, Papić je odgovorio: “Vjerujte mi da ne znam”.

Ovo nije bila jedina razlika u iskazima ovog svjedoka. On je na ovom ročištu tražio da bude saslušan uz pravnog savjetnika, ali mu je sud objasnio da je dobio imunitet i da mu ne treba pravni savjetnik, te da će sud voditi računa da se ne inkriminiše.

Na suđenju je rečeno i da je potpisan ograničen imunitet i da neće biti gonjen osim ako ne da lažan iskaz.

Dragičevićev branilac Miodrag Stojanović kazao je da je svjedok na suđenju dao barem dvije različite izjave i da jedna nije tačna.

“Ovaj čovjek gubi imunitet”, rekao je Stojanović. Na ovu konstataciju tužilac Džermin Pašić je kazao da je saglasan.

Luki Dragičeviću, Bobanu Inđiću, Obradu i Novaku Polugi, Draganu Šekariću, Oliveru Krsmanoviću, Petku Inđiću, Radojici Ristiću, Vuku Ratkoviću, Mići Jovičiću i Miodragu Mitrašinoviću sudi se za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Brigade.

Papić je tokom svjedočenja drugačije govorio i o događajima vezanim za školu u mjestu Prelovo, u kojoj su prije ubistava bili smješteni civili iz voza.

Na suđenju je ispričao da je u tom mjestu vidio ljude Milana Lukića, koje nije poznavao, dok je u istrazi naveo Obrada Polugu, Milana Lukića i Bobana Inđića.

Na suđenju je kazao da je razgovarao sa Lukićem, te da je 2014. imao porodičnih problema kada je saslušavan u istrazi. Lukića je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Višegradu. Za otmicu i ubistvo civila iz voza, nije bio optužen.

Branioci optuženih više su puta prigovorili da se svjedok može inkriminisati, te da mu treba dodijeliti pravnog savjetnika, ali je sud to odbio navodeći da ima imunitet.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. novembar, kada će biti nastavljeno saslušanje ovog svjedoka.

Albina Sorguč