Članak

Radončić govorio o odnosima s Kelmendijem

27. Oktobra 2016.16:49
Svjedočeći na suđenju Naseru Kelmendiju u Prištini, Fahrudin Radončić je govorio o svojim aktivnostima u ratu, kako je upoznao Ramiza Delalića, te o odnosu s optuženim.

Odgovarajući na pitanja tužioca Andrewa Hughesa, Radončić je rekao da je izgradio “Radon Plazu” i “Avaz Twist Tower” u Sarajevu sredstvima koje je zaradio preko “Dnevnog avaza” i kredita u bankama.

“Imam sa sobom izvode iz banaka koji potvrđuju da sam pozajmio 50 do 60 miliona na period od 15 godina… Koliko se sjećam, ‘Radon Plaza’ je koštala 16 miliona, dok je ‘Twist Tower’ premašio 56 miliona”, kazao je Radončić.

Nakon toga, tužilac je Radončića pitao o poznanstvu s Kelmendijem. Radončić je odgovorio da se ne sjeća kada i gdje je upoznao Kelmendija, ali da misli da je to bilo 2005. ili 2006. godine. Na pitanje da li se sastao s Kelmendijem na području Kosova, Radončić je odgovorio da nije.

Dodao je da je Kelmendi bio jedan od 200.000 partnera koje je imao u firmi. Pojasnio je da je “Avaz” od Kelmendija kupio blindirano vozilo.

“Ne sjećam se tačno, ali mogu naći potvrde. Mislim da je bio ‘Audi 8’ vrijedan 110.000 konvertibilnih maraka i da smo platili poreze”, izjavio je Radončić.

Na pitanje da li je poznavao Šejlu Turković, Radončić je odgovorio da ju je upoznao 2001. godine, a da je kasnije počela raditi u “Avazu” te nekada pisala u “crnoj hronici”.

Na početku svjedočenja, Radončić je rekao da je 1992. i do jula 1993. radio kao volonter u odjelu za informisanje bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sefera Halilovića.

Ramiza Delalića je svjedok Radončić, kako je kazao, po prvi put upoznao 1992. godine, kao jednog od deset zapovjednika tokom opsade Sarajeva od Vojske Republike Srpske (VRS).

Naser Kelmendi je optužen, između ostalog, za ubistvo Delalića 2007. godine u centru Sarajeva. U Prištini mu se sudi i za organizirani kriminal, kupovinu, posjedovanje, distribuciju i prodaju narkotika.

Kelmendi ima, uz bosanskohercegovačko, i kosovsko državljanstvo. Uhapšen je u maju 2013. godine, po potjernici iz BiH. Međutim, s obzirom da BiH i Kosovo nemaju ugovor o izručenju, Kelmendiju se sudi u Prištini.

Radončiću se u Sarajevu sudi, skupa s Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem, za ometanje rada pravosuđa te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Sarić je svjedočila na suđenjima i Radončiću i Kelmendiju, ali na ročištima zatvorenim za javnost.

Radončić je u Prištini odgovarao i na pitanja u vezi sa svojim životom. Rekao je da je rođen u Crnoj Gori, a da je odrastao na relaciji BiH – Crna Gora – Kosovo.

Na pitanje da li je prije osnivanja “Dnevnog avaza” završio žurnalistiku, Radončić je odgovorio da nije.

Radončić svjedočenje nastavlja u petak, 28. oktobra.

Labinot Leposhtica