Članak

Miletić: Koverta s novcem predata S-1

27. Oktobra 2016.17:22
Na suđenju sudiji Azri Miletić za korupciju, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH S-3 ispričao je kako je donio kovertu s novcem u Sarajevo i predao je svjedoku S-1. Zaštićeni svjedok S-3 je rekao da mu je kovertu za svjedoka S-1 dao Senad Šabić.

Kada je pogledao u kovertu, S-3 je vidio novčanice od 500 eura i, prema njegovoj procjeni, bilo je ukupno oko 50.000 eura.

S-3 je posvjedočio da se bavio privatnim poslovima i da je poznavao Šabića, a da je preko njega upoznao i S-1. Imali su, kako je naveo, više susreta na kojima su razgovarali o različitim poslovima.

Prema njegovim riječima, S-1 je dolazio sa prijedlozima za velike poslovne poduhvate, ali nikad nijedan nije realizovan. Šabić je svjedoku predstavio S-1 kao čovjeka koji poznaje važne ljude u vlasti i strankama.

Svjedok S-3 je kazao da je s vremenom shvatio da S-1 i Šabić imaju finansijskih problema i da je S-1 prevarant. Čuo je i da je jedan čovjek Šabiću posudio 50.000 eura, kao i da Šabić ima problema sa zakonom. Takođe, naveo je da je S-1 na sve načine pokušavao da brzo zaradi novac i da mu je jednom rekao da mu “‘o glavu’ treba 50.000 za neki kredit”.

Svjedok je kazao da je u više poslovnih planova bio na gubitku plaćajući putovanja i određene certifikate, rezervacije brodova i slično.

“Kap koja je prelila čašu” u njegovim odnosima sa S-1, kako je naveo, bila je kada je došao u Sarajevo na njegov poziv u vezi sa prodajom određenih nekretnina. On je rekao da mu je Šabić prethodno dao neku kovertu da ponese.

“Prije kuće S-1 sam otvorio kovertu i vidio – sa strana kartoni, a unutra novčanice po 500 eura. Po meni, bilo je negdje 50.000… Izašao je S-1 i sjeli smo… Žena je donijela kafu, nešto su se uzmuvali gore-dole… On je nekog zvao telefonom i rekao: ‘Evo došao čovjek, moramo se vidjeti’”, prisjetio se S-3.

On je dodao da ga je S-1 požurivao da krenu, jer mu žena treba nešto završiti u banci. Otišli su do jednog ugostiteljskog objekta, gdje je S-1 ostao 15-ak minuta, a onda se pojavio sa suprugom i još jednom ženom.

“Iako me je vidio malo prije toga, skočio je i počeo me grliti. Nije bilo poslovnih ljudi… Ta gospođa je rekla da je Azra… Pričali smo pola sata, neke neobavezne teme”, izjavio je svjedok i dodao da je Azra ostavila na njega utisak “stabilne i čvrste žene, čak malo drske”.

On je dodao da mu se S-1 izvinio rekavši da ima neodložne obaveze. Poslije, S-3 je kazao da se prvo čuo a potom i vidio sa Šabićem, koji ga je pitao ko je bio na tom susretu.

“Izvadio je telefon i pitao: ‘Je li to ta gospođa, ona slika u sudijskoj…’ Rekao sam da jest”, kazao je S-3.
Miletić je optužena kao sudija Suda BiH za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod žalbenog postupka u kojem su bili optuženi Senad Šabić i Ramo Brkić. Obojica su u bjekstvu. Prema Tužilaštvu, S-1 je ostvarivao kontakte sa Miletićkom i sa dvojicom optuženih u tom predmetu.

Svjedok S-3 je izjavio da mu je Šabić nakon izvjesnog vremena rekao da S-1 opet traži novac i da mu on neće dati.

S-3 je kazao da je na ranijim susretima primijetio određeno nepovjerenje između Šabića i S-1.
“Znao bi Šabić reći: ‘Kume, ja tebi ništa ne vjerujem’”, prisjetio se S-3, dodavši da su Šabić i S-1 na ranijim sastancima šifrovano razgovarali i na ceduljicama se dopisivali, spominjući određene iznose.

“Ako mi to damo, onda će ona da igra kako ja hoću. Za par dana ti ni milion neće pomoći”, naveo je svjedok riječi S-1 upućene Šabiću.

S-3 je izjavio da je nakon povratka iz Sarajeva i razgovora sa Šabićem shvatio da je u pitanju bilo sređivanje postupka na sudu i da je njemu bilo namješteno da donese kovertu, jer jedan drugom nisu vjerovali.

Na pitanje zbog čega nije prijavio to podmićivanje, svjedok je odgovorio: “Ja sam čak u tom momentu razmišljao na drugi način. S-1 je htio po svaku cijenu da dođe do para i izmislio je neku priču.”

Odbrana je prije svojih pitanja prigovorila da ne može efikasno da ispita svjedoka jer nema Šabića i ne može razjasniti sve okolnosti.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Marija Taušan