Članak

Zovko i ostali: Nije znao šta se dogodilo u Čeljevu

26. Oktobra 2016.14:33
Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, prvi svjedoci Odbrane optuženog Nikole Zovke prisjetili su se jula 1993. godine kada je bila akcija u selu Čeljevo.

Martin Mustafić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika Policijske stanice u Čapljini, izjavio je da je 1993. zapovjednik stanice bio Nikola Zovko, a njegov pomoćnik Pero Krndelj, koji je u junu te godine prekomandovan u Mostar.

On je naveo da ga je 28. jula u kancelariju pozvao Nikola Zovko i pitao da li je čuo za intervenciju u selu Čeljevo.

“Vidio sam na njemu da je uzbuđen. Kad sam mu rekao da ne znam, objasnio mi je da je i on dolaskom na posao čuo za intervenciju, ali da ne zna šta se dogodilo, osim što je postojala sumnja da su neki pripadnici policije otuđili novac”, ispričao je svjedok Mustafić.

Kazao je da misli da su u intervenciji u Čeljevu učestvovali pripadnici i civilne i vojne policije, kao i da su u selu bili i pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Mustafić je napomenuo da je čuo da je, taj dan kada je bila intervencija u selu Čeljevo, u stanicu priveden Alaudin Veledar, koji je bio lakše ranjen i kojem je pružena medicinska pomoć.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok Mustafić je rekao da je za ubistva u selu Čeljevo čuo nakon par dana, na kolegiju.

“Zapovjednik nas je tada obavijestio da su u Čeljevu pronađena dva tijela, koja u tom momentu još nisu bila identifikovana”, izjavio je Mustafić.

On je kazao da izvještaj o akciji nije bio isti dan.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. jula 1993. godine učestvovali u akciji u selu Čeljevo (opština Čapljina), tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Jure Barišić, koji je u julu 1993. godine bio vođa operativnog dežurstva u Policijskoj stanici u Čapljini.

Barišić je potvrdio da je zapovjednik stanice u Čapljini bio Nikola Zovko, te da je njegov pomoćnik Petar Krndelj u junu 1993. godine prekomandovan u Mostar.

Svjedok je rekao da je Berto Karačić vršio dužnost operativnog dežurnog u Policijskoj stanici u Čapljini i da je njegov zadatak, između ostalog, bio da vodi dnevnik događaja i izvještaj dostavlja zapovjedniku.

“Koliko se sjećam, izvještaj o akciji u selu Čeljevo je kasnio. Međutim, ne znam nikakve pojedinosti zašto je došlo do toga”, kazao je Barišić.

Tokom unakrsnog ispitivanja dodao je da mu ništa nije bilo poznato o intervenciji u Čeljevu, te da je za ubistvo tri Veledara čuo tek nakon rata, kada je počela istraga.

“Ono što sam ja tada znao jeste da je bila intervencija i da je u njoj priveden jedan vojnik koji je bio lakše ranjen. Sjećam se da je odvezen u ambulantu, i to je sve što o tome znam”, objasnio je svjedok Barišić.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. novembar, kada će, osim dva svjedoka Odbrane, svjedočiti i prvooptuženi Zovko.

Dragana Erjavec