Članak

Šaran i ostali: Pomiješana dokumentacija

26. Oktobra 2016.17:32
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Optužbe su govorili o izvjesnoj dokumentaciji koja je izuzimana i vraćana na relaciji - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

Dokumentacija je izuzeta u sklopu predmeta organizovanog kriminala, a potom je vraćena. Na ročištu nije rečeno na koga se odnosi dokumentacija o ratnim zločinima.

Svjedok Optužbe, Fadil Balić je kazao da je 2011. godine kao načelnik Odjela za edukaciju Uprave policije Unsko-sanskog kantona od uposlenika SIPA-inog ureda u Banjaluci preuzeo određenu dokumentaciju.

On je dodao da su dokumentaciju donijeli kod tadašnjeg v.d. komesara Steve Trninića, koji mu je rekao da primi dokumentaciju, što je i uradio.

Balić je rekao da je bilo pet ili šest kutija i da je potpisao potvrdu da je preuzeo te dokumente, ali da nije čitao šta potpisuje.

“Da sam pročitao fascikle o ratnim zločinima, ja to nikad ne bih potpisao”, kazao je svjedok Balić.

On je potvrdio da je tek kada je došla Federalna uprava policije saznao da je potpisao da je preuzeo i dokumentaciju o ratnim zločinima.

Balić je rekao da je sutradan dio dokumentacije, koja je bila oduzeta u sklopu istrage o organizovanom kriminalu, predat Prvoj policijskoj upravi Bihać.

On je naveo da je dokumentaciju preuzela sekretarica Zlata Hranjica. Nakon što mu je prezentovan iskaz iz istrage iz 2013, kazao je da je možda i on tu dokumentaciju odnio u upravu.

Atif Džafić je također svjedočio o ovoj dokumentaciji. On je kazao da je bio načelnik Prve policijske uprave i da se sjeća da je sekretarica Zlata preuzela neku dokumentaciju u kartonskoj kutiji. Kako je naveo, rekao joj je da je ostavi u metalnoj kasi u njegovoj kancelariji.

On je kazao da se ne sjeća da je spominjan ratni zločin, te je dodao da on nije nikada tu kutiju otvarao i razgledao.

Dodao je da ne zna na koga se odnosila dokumentacija, te da je kasnije saznao da se radi o dokumentaciji ratnog zločina.

Ova dva svjedoka svjedočila su na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadriću, koji su optuženi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje na području Bosanske Krupe u periodu od septembra 1995. do sredine jula 1996. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar.

Albina Sorguč