Članak

Vlasenko i ostali: Odbrana traži oslobađanje

25. Oktobra 2016.16:32
Odbrana Radeta Vlasenka, optuženog za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Branilac Ranko Dakić ocijenio je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice koja Mitra i Radeta Vlasenka te Dragu Končara tereti da su 26. maja 1992. učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća u Kozarcu (općina Prijedor), nakon čega su grupu civila odveli do kuće Mitra Vlasenka, gdje su zlostavljani, a potom su muškarci iz grupe odvedeni u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Sva trojica optuženih se terete da su 4. juna 1992. godine tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila koja se krila u jednoj kući, a zatim ih ubili.

Rade Vlasenko je optužen i da je, sa još jednom osobom, krajem jula ili početkom avgusta 1992. iz Trnopolja izveo dvojicu zatvorenika bošnjačke nacionalnosti, koje je odveo na prinudni rad, a zatim jednog od njih ubio, dok je drugi uspio pobjeći.

Dakić je kazao da tužilaštvo nije navelo da do sukoba u Kozaruši dolazi nakon napada na vojnu kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Jakupovićima.

On je naglasio da je svjedok Nijaz Bešić kazao da je i sam držao straže, kao i stanovnici Kozaruše, dok je Vlado Krčovski ukazao da su postojale Teritorijalna odbrana (TO), rezervni sastav policije, te “Zelene Beretke” na ovom području.

Prema riječima Odbrane, svjedok Petar Končar je potvrdio da su u proljeće 1992. godine pogoršani odnosi između Bošnjaka i Srba, te da su Bošnjaci bili naoružani.

“Rade Vlasenko nije odlučivao da li će biti rat, niti na koji način će se odvijati”, rekao je Dakić, dodavši da smatra kako tužilaštvo nije dokazalo da je postojao široki i sistematični napad.

Osvrćući se na ubistvo osam civila, Odbrana je kazala da iz materijalnih dokaza proizilazi da niko od tih ljudi nije bio civil i da nije poginuo 4. juna 1992. godine.

Dakić je kazao da je S-1 na suđenju izjavio da je vidio čin strijeljanja, a u izjavi Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) je kazao da je to čuo od komšije.

Govoreći o ubistvu Midhada Mahmuljina, Odbrana je ukazala na izjave svjedoka Vlade i Slavice Krčkovski, koji su kazali da imaju saznanja da je Mahmuljina ubio izvjesni Mile Fuštar.

Odbrana je također kazala da se optuženom ne može suditi po Krivičnom zakonu BiH, jer nije blaži po počinioca.

Završne riječi Odbrane trećeoptuženog Drage Končara planirane su za 15. novembar.

Lamija Grebo