Članak

Godinjak i ostali: Udaranje i maltretiranje u Trnovu

25. Oktobra 2016.13:12
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva je rekla da je optuženi Edhem Godinjak znao za maltretiranja zatočenih.

Svjedokinja Dragomirka Mišović je s porodicom živjela u Tošićima (općina Trnovo) do 31. jula 1992. godine, kada je, kako je kazala, s drugim mještanima krenula bježati zbog napada “muslimanskih snaga”.

Na prevoju Rogoj, kako je navela, vojska im je presjekla put.

“Prvog sam vidjela Edu Godinjaka. Naredio je da nas sklone na Rogoj, da ne poginemo od bombardovanja”, rekla je svjedokinja.

Tu su, prema njenom sjećanju, ostali dva dana, a nakon toga su ih vojnici poveli za selo Dejčiće. Na putu su vidjeli mrtva tijela.

Mišović je kazala da je među ljudima koje su vojnici vodili za Dejčiće bio i starac, kojeg su ubili jer nije mogao držati korak sa ostalima.

Kada su stigli u Dejčiće, oko 65 žena i djece je smješteno u jednu prostoriju, a muškarci su odvojeni.

“Čuje se udaranje i tuča. Uđu im vojnici, udaraju ih i psuju, a onda tako krvavi, nakon što pretuku njih, uđu kod nas i udaraju koga prvog stignu”, izjavila je svjedokinja.

Mišović je rekla da je svaki dan odvođena na ispitivanja, te da ju je, pored ostalih, ispitivao i optuženi Godinjak.

Za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova, s Godinjakom su optuženi i Medaris Šarić i Mirko Bunoza. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedokinja Mišović je kazala da je iz Dejčića sa još zarobljenika prebačena u hotel “Treskavica” u Trnovu, a nakon toga u obdanište.

“I tu su nas maltretirali. Dođu, pljuju nas, vrijeđaju, a onda za pola sata dođe Godinjak i, kao, pita ko nas je dirao. Čim on izađe, iste sekunde uđu opet i maltretiraju nas. Naravno da je znao šta rade. On je odgovoran”, izjavila je svjedokinja.

Na današnjem ročištu je bilo planirano saslušanje još jednog svjedoka, no zbog optuženog Bunoze, koji se nije osjećao dobro, Sudsko vijeće je saslušanje svjedoka odgodilo za ročište koje je na rasporedu 1. novembra.

Srđan Kureljušić