Članak

Sakoč: Vidjeli ubijene starice

21. Oktobra 2016.12:30
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Počitelju, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su u ljeto 1992. godine zaustavili vozilo u kojem je bio Edin Sakoč sa još jednom nepoznatom osobom.

Svjedok Cvitko Doko je 1992. godine živio u zaseoku Slanodoli u Počitelju. Nakon povratka iz izbjeglištva u julu iste godine, u selu zatiče dvije starice koje su bile u kući Miška Đuraškovića. Dodao je da su u toj kući ubijene, a kćerka jedne od starica je odvedena.

Pojasnio je da je jedne noći kod njega došla rodica, koja je kazala da gori kuća u selu. Tada je svjedok, sa ocem Blagom, rođakom Darijem i Boškom Buntićem, otišao da vidi šta se dešava. Primijetili su, kako je ispričao, auto ispred Đuraškovićeve kuće i dim prekoputa.

“Iz tog smjera smo vidjeli, dolazi auto prema nama, ‘fiat’ bijele boje. Mi smo ga zaustavljali. Moj otac je metak opalio u zrak i oni su stali. Dvije osobe su izašle i govori: ‘Blago, zar me ne prepoznaješ?’ Rekao mu je da je Edin Sakoč. Bili su u uniformi i jedan je imao kapu na glavi i licu. Ne znam koji je imao kapu preko lica”, prisjetio se svjedok.

On je napomenuo da su kasnije saznali da se druga osoba zvala Boban.

Nakon što su Sakoč i Boban otišli, svjedok je, kako je ispričao, zajedno s Blagom, Darijom i Buntićem otišao do kuće Đuraškovića, gdje je u njegovoj sobi zatekao krv.

“Prekoputa kuće, Miško je kazao da su prevukli babe i zapalili. To su bile Cvija i Vasilija. Kasnije smo čuli da je Gara, kćerka, odvedena i da se za nju nije ništa znalo”, izjavio je svjedok.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj (općina Čapljina), nakon čega su odveli T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati. Optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč je 10. jula, oko tri sata iza ponoći, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića. Kako se navodi, Boban je pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

Svjedok Dario Doko je naveo da je u Počitelju nakon povratka iz izbjeglištva zatekao dvije starice i djevojku.

Rekao je da je jedne noći, zajedno sa Cvitkom i Blagom Dokom te Boškom Buntićem, krenuo u selo jer su vidjeli da nešto gori. Pojasnio je da su naišli na auto “fiat” koji su oni zaustavili i od tada nije vidio nikoga. Istakao je da je samo mogao čuti kada je jedan iz auta kazao: “Mi se znamo, Blago.”

“Kasnije je Blago rekao da je poznavao tu osobu. Rekao je da je Sakoč, za ime ne znam. Nisam to vidio, samo sam mogao čuti. On nije rekao kako se zove. Auto je otišao, a mi smo otišli do kuće komšije i vidjeli šta je bilo. Dvije babe ubijene i izbačene prekoputa kuće. Vidio sam tijela, bila su ubijena”, opisao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra, kada će Optužba saslušati posljednja dva svjedoka.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija