Članak

“Silos”: Korektan odnos prema zarobljenicima

20. Oktobra 2016.13:51
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane Nezira Kazića rekao je da je čuo kako je odnos prema zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u “Silosu” bio korektan.

Mato Šunjić, nekadašnji vojnik Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), prisjetio se da je desetak pripadnika HVO-a zarobljeno u proljeće 1993. godine. Svjedok je napomenuo da je čuo da su zarobljenici tretirani korektno.

“Koliko znam, niko se nije žalio”, kazao je svjedok, dodavši da se susretao sa članovima njihovih porodica.

Šunjić je dodao da je zahvalan Kaziću što Hrvate iz Devete brdske brigade nije primorao da ratuju protiv HVO-a.

“Kad je izbio sukob, Kazić je prišao nama Hrvatima i rekao: ‘Vi ostajate ovdje, ne idete na linije s HVO-om’, i hvala mu na tome”, izjavio je svjedok, pojasnivši da je u Devetoj brdskoj brigadi, pored Bošnjaka, bilo i pripadnika srpske, hrvatske i romske nacionalnosti.

Kazić je optužen zajedno s Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva te općine, Kazić komandant Devete brdske brigade ABiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Drugi svjedok Kazićeve Odbrane, Suljo Džamalija je rekao da mu je poznato da su zatvorenici iz Silosa “rado angažovani”. Dodao je kako je vidio jednu grupu od 30 ljudi koji su išli da obavljaju poljoprivredne radove.

Džamalija je kazao da se pričalo da su zatvorenici odvođeni da rade na linijama, ali da ih on nikada nije vidio. Dodao je da se pričalo i kako su zatvorenici angažovani van područja Devete brdske brigade.

“Pričalo se da su odvođeni u Sarajevo, Hrasnicu. Vjerovatno po naredbi pretpostavljene komande, pravio se tunel Dobrinja – Hrasnica. Tunel spasa”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. oktobar.

Albina Sorguč