Članak

Andabak: Uzaludno svjedočenje 12 svjedoka

19. Oktobra 2016.15:42
Zbog privremene zabrane obavljanja dužnosti Bajri Čiliću, 12 svjedočenja koja su bila u korist odbrane Zdenka Andabaka na suđenju za zločin počinjen u Livnu nemaju nikakav značaj.

This post is also available in: English

Razlog je, kako je pojasnila sutkinja Željka Marenić, što su prije nekoliko dana dobili informaciju od Regionalne advokatske komore Sarajevo u kojoj stoji da je Čiliću izrečena privremena zabrana obavljanja djelatnosti kao advokatu u trajanju od šest mjeseci.

Čilić je vraćen na spisak advokata 1. oktobra,  a 12 svjedoka je ispitivano prije isteka zabrane.

“Radnje koje su preduzete nemaju značaj. U ovom periodu smo saslušali 12 svjedoka Odbrane, od toga pet zaštićenih svjedoka koje bi trebalo ponovo saslušati”, rekla je Marenić.

Marenić je pojasnila da optuženi Andabak u ovom periodu nije imao branioca, jer Čilić zbog privremene mjere nije bio advokat.

“Vijeće nalazi da se ovdje radi o neodgovornom vršenju dužnosti”, kazala je Marenić, dodavši da je Čilić, kada je izrečena mjera, imao moralnu obavezu da obavijesti sud i optuženog.

Advokat Čilić je naveo da misli kako je pružio adekvatnu odbranu koliko god je mogao, te zamolio Sudsko vijeće da se razriješi ova situacija kako optuženi ne bi “trpio” u ovom predmetu. On je dodao i da je “mjera bila i istekla”.

Optuženi Andabak je rekao da nije znao za ovo, te je dodao da ne zna koje su pravne procedure i da se mora konsultovati.

Tužilaštvo BiH je kazalo da prvi put čuje za ovu situaciju, te da je spremno na svaku odluku suda.

“Predlažem da se izjasnimo: ‘Ostajemo pri tom i pri tom’, i to je to”, rekao je Čilić.

Sudsko vijeće je naglasilo da optuženi može zadržati Čilića kao advokata ili da može izabrati novog, ostavivši mu deset dana da se izjasni šta je odlučio.

Andabak  je optužen da je rukovodio akcijom u selu Grborezi, 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Također, Čilić je Andabakov advokat u drugom predmetu koji je u toku pred Sudom BiH.

Na današnjem ročištu bilo je planirano saslušanje tri svjedoka Odbrane.

Nastavak suđenja će naknadno biti utvrđen.

Lamija Grebo


This post is also available in: English