Članak

Alešević: Početak suđenja 2. novembra

19. Oktobra 2016.17:22
Suđenje Mehmedu Aleševiću, koji se tereti za zločine počinjene u Bužimu, počet će 2. novembra, dogovoreno je na statusnoj konferenciji nakon što je tim vještaka utvrdio da je optuženi sposoban da prati suđenje.

Neuropsihijatar Rusmir Softić i psihologinja Mitra Mirković-Hajdukov utvrdili su da je Alešević sposoban razumjeti poziciju u kojoj se nalazi, da može shvatiti djelo koje mu se stavlja na teret i da može komunicirati s braniocem.

Vještaci smatraju da tokom suđenja treba, po potrebi, češće praviti pauze.

Neuropsihijatar Softić je kazao da, “iako zvuči paradoksalno”, najveću korist za zdravlje optuženog bi donijelo suočavanje sa sudskim postupkom.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Prema optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

On je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, kojima je u toku suđenje pred Sudom BiH. Postupak protiv Aleševića je razvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja.

S obzirom da su vještaci utvrdili da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku, Sud je naložio Tužilaštvu da dostavi preciziranu optužnicu u odnosu na Aleševića.

Suđenje Aleševiću će početi 2. novembra, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Albina Sorguč