Članak

Krsmanović: Tužilaštvo BiH uložilo materijalne dokaze

18. Oktobra 2016.16:45
Na suđenju Milenku Krsmanoviću zbog ometanja pravosuđa i podstrekavanja na ubistvo advokata Muhidina Kape, Tužilaštvo je uložilo nekoliko materijalnih dokaza.

Među dokazima koje je Sudu BiH predočio tužilac Džermin Pašić nalaze se optužnica koju je Državno tužilaštvo podiglo protiv Krsmanovića za ratni zločin i rješenje Suda BiH kojim se nadležnost za ovaj predmet prenosi na Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Priložen je i poziv advokatu Kapi na svjedočenje u postupku, kao i Izvještaj o realizaciji naredbe Suda BiH koju je radio Sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Sarajevskog kantona, uz CD i transkripte.

Potom je tužilac pročitao zapisnik o saslušanju Krsmanovića u Tužilaštvu, u kojem je tada osumnjičeni izjavio da se preko zajedničkih prijatelja raspitivao da li se može izmiriti s Kapom, ali da je od svih dobio odgovor kako se ne treba brinuti jer im je advokat obećao da će svjedočiti samo onako kako je bilo.

Spomenuo je Krsmanović prilikom saslušanja u Tužilaštvu i da se par puta sreo sa izvjesnim Dadom Vasićem, za kojeg je kasnije saznao da se zove Dalibor Vasković, ali da tada nisu Kapu spominjali jer nije bilo istrage. Prema iskazu, Vasković je prvi optuženog pitao šta se dešava s Kapom, te da ga zna vrlo dobro jer je branio neke njegove drugove, kao i koji automobil vozi. Jedne prilike Krsmanović je izjavio da je bio pijan i da je sjeo u Vaskovićev “golf 4” da se provozaju.

“Na upit: ‘Kume, šta ćeš sada?’, iznervirano sam spomenuo da mi ne može ništa. Moguće je da sam mahinalno u ljutnji nešto rekao, bio sam pijan, svašta sam ‘mlatio’”, stoji u izjavi koju je pročitao tužilac Pašić, nakon čega ju je kao dokaz uložio Sudu.

Krsmanovića optužnica tereti da je podstrekavao na ubistvo advokata, svjedoka u predmetu u kojem je Krsmanović optužen za ratni zločin. Prema optužnici, Krsmanović je za ubistvo Kape nudio 50.000 konvertibilnih maraka (KM) ili putnički automobil.

Tužilac je predočio i izjavu koju je Vasković dao tokom istrage, uz obrazloženje da je u sudnici prvi put spomenuo da je Krsmanović bio pijan kada su vodili razgovor u “golfu”.

Mithat Kočo, koji brani Krsmanovića, prigovorio je na dio uloženih dokaza, odnosno Izvještaj sarajevske policije, pojasnivši da svjedok koji je saslušavan na te okolnosti nije mogao ništa reći, te da je osoba koja se čuje u presretnutnim razgovorima znala da je pod mjerama.

Nastavak suđenja je zakazan za 1. novembar.

Haris Rovčanin