Članak

Media centar: Izvještavanje o ratnim zločinima i novinari “izdajnici svog naroda”

17. Oktobra 2016.12:38
Istraživati i pisati o temi ratnih zločina i dalje je veliki izazov za novinare u regionu, koji, ukoliko se odluče na objektivno izvještavanje, često nemaju uredničku podršku.

Istraživati i pisati o temi ratnih zločina i dalje je veliki izazov za novinare u regionu, koji, ukolikoDanas je, u pristrasnim medijskim izvještajima o ratnim zločinima, moguće vidjeti kojoj političkoj, odnosno etničkoj grupi neki novinari pripadaju, smatra Erna Mačkić, glavna i odgovorna urednica Balkanske istraživačke regionalne mreže BIRN BiH. Jedan od razloga za to može se pronaći i u činjenici da su, zbog nezavidne financijske situacije, mnogi mediji podložni utjecaju različitih političkih opcija.

“Kada u BiH promatrate jedno od suđenja za ratne zločine koje je interesantno, na primjer suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ratni zločin u selima oko Srebrenice i Bratunca, vidite podijeljenost medija na bošnjačke i srpske. Jedni veličaju ulogu Nasera Orića i iznose tvrdnje da svjedoci lažu, dok drugi ističu i preuveličavaju ono što svjedoci kažu”, smatra Mačkić i dodaje kako je slična situacija i s drugim predmetima koji su interesantni za javnost.

“Izvještaji sa suđenja ne mogu biti u formi komentara i to vrlo često dovodi do neobjektivnog i neprofesionalnog izvještavanja”.

Ostatak članka pročitajte na Mediacentar.ba.

    Katarina Janković