Maksimović i ostali: Bošnjaci vezani žicom

17. Oktobra 2016.14:24
Na suđenju za zločin počinjen u zvorničkom selu Lokanj, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je grupa zarobljenih Bošnjaka dovedena u to selo.

Miladin Radovanović je rekao da je bio pripadnik interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku. Prema njegovim riječima, komandir jedinice je bio Goran Maksimović, koji je davao naredbe da se ide na teren.

Kako je naveo, Maksimović ih je obavijestio o odlasku u selo Krćine (općina Ugljevik) nakon što su dobili prijavu mještana. Svjedok je kazao da su prenoćili u obližnjem selu Lokanj i da su ih mještani probudili i rekli da je “gore pucnjava”, da su upali ljudi i da ima mrtvih.

Radovanović se prisjetio da je s mještanima krenuo prema mjestu gdje se čula pucnjava, dok je Goran Maksimović ostao kod kuće u kojoj su prespavali.

Svjedok je kazao da je oko dva sata ostao u šumarku i da je vidio devet ili deset civila.

“To su bili Bošnjaci. Oni su bili u sredini, okolo policija, a oko policije mještani (…) Te momke koji su zarobljeni, mi smo doveli u Lokanj. Došli smo pred čitaonu”, izjavio je Radovanović.

On je dodao da je policajac Ivan Stevanović naredio da se ide u Lokanj, a da su izjave od zarobljenih uzimali kriminalistički inspektor Stevan Simić i vojni starješina.

Radovanović je rekao da su zarobljenici bili vezani.

“Mislim da su bili vezani žicom i da su to mještani uradili”, kazao je Radovanović.

Kasnije, dodao je on, došao je autobus, kao i Vojna policija.

Maksimović je optužen s Ljiljanom Mitrovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujevićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem za učešće u napadu u kojem je sredinom jula 1992. na području Lokanja ubijeno 67 civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, a Mitrović njegov zamjenik. Perić je optužen kao komandir čete, a ostali optuženi kao pripadnici Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Za sudbinu zarobljenih svjedok Radovanović je saznao, kako je rekao, kad je davao izjavu inspektorima u Ugljeviku. Na pitanje Odbrane da li je nešto ukazivalo da će biti ubijeni, odgovorio je negativno.

“Ne, svi su živi i zdravi spušteni dole”, izjavio je Radovanović.

Svjedok Rajko Pajić također je bio pripadnik interventne jedinice policije iz Ugljevika. Kazao je da je u Lokanj došao kad više nije bilo muslimana u tom mjestu. Kako je naveo, neko mu je rekao da su uhvatili “te neke muslimane u šumi”.

“Zezali su me u fazonu da sam zakasnio”, kazao je Pajić i dodao da je čuo da ih je odvela Vojna policija.

Pajić je rekao da je u Lokanj otišao nakon što je čuo da je među zarobljenicima Senad Salkanović i da mu je cilj bio da ga proba spasiti.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobar.

Albina Sorguč