Članak

Krsmanović: Problemi optuženog zbog ratnog zločina

14. Oktobra 2016.15:55
Na suđenju za ometanje pravosuđa i podstrekavanje na ubistvo, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako mu se optuženi Milenko Krsmanović žalio da ima problema i da ga neko tereti za neki ratni zločin.

Marko Trifković je izjavio da nije dobro poznavao optuženog Krsmanovića, ali da mu je prodao automobil, nakon čega ga je sreo na putu na Podromaniji.

“Tada sam mu blicnuo automobilom, te smo se zaustavili na proširenju. Htio sam da vidim da li je zadovoljan autom. Počeo mi je pričati o nekom ratnom zločinu, kako ga tereti neki Kapo, kojem je, kako kaže, u ratu spasio život kada su ga negdje zarobili, te ga taj sada tuži. Krsmanović mi je tada izgledao uznemireno”, rekao je svjedok.

Tužilac Božo Mihajlović je svjedoku pročitao dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je optuženi Krsmanović govorio kako “tačno ne zna šta će s Kapom”, i da je svjedoku to bilo čudno s obzirom na to da se ne poznaju dovoljno. Trifković je potvrdio da je to izjavio.

“Pitao je i mene šta ja mislim. Rekao sam mu da ga nemam o čemu savjetovati, kad ni ne poznajem tog Kapu”, dodao je svjedok.

Odgovarajući na pitanje Krsmanovićevog branioca Mithata Koče, potvrdio je da poznaje Dalibora Vaskovića, kao i da je čuo da je kriminogena osoba.

“Vjerovatno je znao da sam Krsmanoviću prodao automobil, pa me je pitao da li mi je odmah dao pare. Vasković je govorio i kako za nešto hoće da ‘izradi’ Krsmanovića, te se interesovao kakav sam ja s njim, te da li ima novca”, pojasnio je svjedok.

Krsmanovića optužnica tereti da je podstrekavao na ubistvo advokata Muhidina Kape, svjedoka u predmetu u kojem je Krsmanović optužen za ratni zločin. Prema optužnici, Krsmanović se sastajao s Vaskovićem, kojem je za ubistvo Kape ponuđeno 50.000 konvertibilnih maraka (KM) ili putnički automobil.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Ildahid Hebib, istražitelj sarajevske policije koji je ispričao da je sa kolegama izvodio određene operativne radnje po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, te da su tom prilikom došli do saznanja da Krsmanović priprema ubistvo. O svemu je, prema riječima svjedoka, sastavljen izvještaj koji je proslijeđen tužilaštvu, uz transkripte i CD.

Odbrana je upitala svjedoka iz čega je izvučen zaključak da se radi o Krsmanoviću, kada se u razgovorima ne pominje nikakvo ime niti prezime, na što je Hebib odgovorio da je sve navedeno u izvještaju.

Nastavak suđenja je planiran za 18. oktobar.

 

Haris Rovčanin