Članak

“Silos”: Zatvorenicima i konzerve svinjetine

13. Oktobra 2016.15:11
Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Odbrane Nezira Kazića ispričao je da su zatvorenici iz "Silosa" jeli istu hranu kao i pripadnici Devete brdske brigade Armije BiH (ABiH).

Kemal Čizmić, nekadašnji komandir voda logističke čete Devete brdske brigade kazao je da je hrana za vojsku pripremana po normativima, te su tu hranu koristili i zatvorenici, s tim da je njima bio uvećan kvalitet jer su dobijali konzerve svinjske hrane.

Zatvorenici, prema riječima svjedoka, kada su radili poljoprivredne radove i bili angažovani za rad u krugu “Silosa”, dobijali su veću količinu hrane nego borci ABiH.

“Niko ih nikada nije tjerao da rade u smislu da se ovoliko danas mora uraditi. Radilo se koliko se moglo”, kazao je svjedok Čizmić, dodavši da je često razgovarao sa zatvorenicima.

Kako je pojasnio, zatvorenici su govorili da im je bilo najljepše raditi poljoprivredne radove.

“Oni su mi se često znali otvoriti. Zatvor je zatvor, nema se slobode. Oni nikad nisu bili angažovani da uređuju prostor između srpskih i linija na Ormanju. (…) Nove rovove, zemunice, radila je logistička četa i vojnici. Nikada zatvorenici”, istaknuo je Čizmić.

Dodao je da su jednu noć polovinom decembra 1995. godine zatvorenici nestali, te da je čuo da je “došao Crveni krst i da ih više nema”.

Nezir Kazić je optužen zajedno sa Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva te opštine, Kazić komandant Devete brdske brigade ABiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Suljo Tepić, bivši šef kancelarije opštih poslova u Devetoj brdskoj brigadi kazao je da je pošta koja je dolazila u kancelariju dostavljana komandantu i ostalima.

Pojasnio je da je dokumente potpisivao komandant brigade i još dvije osobe koje je on ovlastio.

“Ako je Kazić bio odsutan, potpisivala je osoba koju je on ovlastio”, dodao je Tepić.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. oktobar.

Albina Sorguč