Članak

Šaran i ostali: Dokazi o ranjavanju civila

12. Oktobra 2016.16:47
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, Optužba je uložila veći broj materijalnih dokaza.

Tužiteljica Ozrenka Nešković uložila je dokaze o ranjavanju Milke Ćurguz u Jasenici. Nešković je uložila dva različita dokaza o ranjavanju – u jednom se navodi da je Ćurguz zadobila povredu nanesenu vatrenim oružjem u predjelu lijeve potkoljenice, a u drugom da je imala povredu na desnoj potkoljenici.

Fahrija Karkin, branilac Jadranka Šarana, kazao je da će, zbog nesklada u opisu povrede, problem biti svi ostali dokazi koji su proistekli iz tih dokaza, te da su nezakoniti.

Odbrane Samira Šabića i Zijada Kadića uložile su isti prigovor.

Tužiteljica Nešković je uložila i dokaze o zdravstvenom stanju Milke Ćurguz, zbog čega ona nije saslušana kao svjedok, kao i dokumente da je “nakon radnji opisanih u optužnici” imala status izbjeglog i raseljenog lica.

Među dokaze Optužbe uloženi su i izvodi iz protokola hirurške ambulante od 1. novembra i 8. novembra 1996. godine za Milku Ćurguz.

Optužba je uložila i dokaze o statusu optuženih te dokaze o postojanju oružanog sukoba.

Šaranu, Šabiću i Kadriću se sudi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje na području Bosanske Krupe u periodu od septembra 1995. do sredine jula 1996. godine.

Po jednoj od tačaka optužnice, Kadić je optužen za ranjavanje Milke Ćurguz na prinudnom radu.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. oktobar.

 

Albina Sorguč