Članak

Sadiković: Zatražena medicinska dokumentacija

12. Oktobra 2016.12:35
Sud BiH je zatražio od Odbrane Mehmeda Sadikovića, optuženog za zločine počinjene na području Bugojna 1993. godine, da dostavi medicinsku dokumentaciju optuženog koji danas nije pristupio ročištu.

Predsjedavajući sudija Darko Samardžić je kazao da je za danas bila planirana statusna konferencija, no da optuženi Sadiković nije pristupio.

Samardžić je pojasnio da je na prethodnoj statusnoj konferenciji bilo naloženo vještačenje optuženog, koje nije izvršeno zbog njegovog zdravstvenog stanja u tom trenutku. On je dodao i da je Sudsko vijeće u dva navrata tražilo medicinsku dokumentaciju, ali da je nije dobilo.

“Svu medicinsku dokumentaciju koja je dostupna, ja sam proslijedila Sudu”, rekla je braniteljica Anja Loga.

Ona je objasnila da je optuženi prošle sedmice hitno prebačen u bolnicu gdje se i sada nalazi. Loga je istakla da joj je iz bolnice odgovoreno da joj neće izdati medicinsku dokumentaciju, te da im se Sud BiH službeno obrati.

Samardžić je zatražio od braniteljice da dostavi kompletnu medicinsku dokumentaciju do sutra, 13. oktobra, do 12.00 sati, dodavši “da je ovo krajnje neozbiljno”.

Na prethodnom ročištu Sud BiH je donio odluku da se uradi vještačenje zdravstvenog stanja optuženog Sadikovića pred početak suđenja.

Tužilaštvo BiH tereti Sadikovića da je, kao upravnik logora na stadionu “Iskra” u Bugojnu, od kraja jula do septembra 1993. godine počinio ratni zločin.

Prema navodima optužnice, Sadiković je dozvolio zatvaranje pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u nehumanim uslovima, njihovo odvođenje na prinudne radove na prve borbene linije i deminiranje minskih polja.

Lamija Grebo