Članak

Godinjak: Mrtva tijela oko kuća

11. Oktobra 2016.12:22
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva BiH govorila je o zarobljavanju na Rogoju i zatočeništvu u Osnovnoj školi u Dejčićima.

Svjedokinja Rajka Popović je ispričala da je u rodnom selu Tošići (općina Trnovo) živjela sve do 30. jula 1993. godine, kada je s porodicom zbog sigurnosne situacije krenula prema Kalinoviku.

Na prevoju Rogoj ih je, kako je kazala, zaustavila “muslimanska vojska” i odvela na obližnje brdo Javorak, gdje je bilo još stanovnika srpske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

“Godinjak je tu bio i rekao nam je da nigdje ne bježimo, da smo tu sigurni”, izjavila je Popović.

Prema njenim riječima, počeo je protunapad VRS-a i ljude koji su tu boravili vojnici su poveli u selo Dejčiće.

“Dok smo prolazili, vidjeli smo mrtve ljude oko kuća”, prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da su ih smjestili u Osnovnu školu u Dejčićima. Svjedokinja je s još žena i djece bila zatvorena u jednoj od učionica. Nije vidjela gdje su smješteni muškarci, no “moglo se čuti kada se nešto dešava”.

Popović se prisjetila jedne noći kada je izvjesni vojnik Toza ušao u njihovu učionicu, ošamario dvije ili tri žene, a jednu djevojku izveo. Te noći se čula galama u cijeloj školi.

“Kasnije je on nju vratio. Sljedeće jutro, kada su nas vodili da čistimo u ‘Rajski do’, vidjeli smo da iznose tijelo nekog muškarca”, kazala je svjedokinja.

Ona je dodala da je u “Rajskom dolu” jedne prilike srela i Edhema Godinjaka, s kojim je razgovarala o ratnoj situaciji. Optuženog Godinjaka je, kako je navela, vidjela i u Dejčićima, kada je nudio zatvorenicima da potpišu “ugovor o lojalnosti”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja Popović je rekla da u ranijim izjavama nije spominjala da je viđala optuženog Godinjaka, jer se nije sjećala, a da se određenih detalja prisjetila tek nakon razgovora sa ženama koje su bile s njom.

Za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova, s Godinjakom su optuženi i Medaris Šarić i Mirko Bunoza. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedokinja Popović je kazala da je u školi u Dejčićima boravila sedam dana, nakon čega je s drugim ženama prebačena u obdanište, dok su muškarci prebačeni u Dom zdravlja.

Ona je rekla da je 1. septembra odvedena u selo Ljuta, na razmjenu.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

 

Srđan Kureljušić