Članak

Akeljić i ostali: Šišanje zatvorenika u “Crnoj kući”

10. Oktobra 2016.13:51
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je tokom 1993. bio u "Crnoj kući" u mjestu Kruščica (opština Vitez), gdje je bilo i par zatvorenika, ali da na njima nije vidio tragove bilo kakvog nasilja.

Samed Kurbegović, nekadašnji pripadnik Vojne policije pri Prvom bataljonu 325. brigade Armije BiH (ABIH), posvjedočio je da je u avgustu 1993. godine došao u “Crnu kuću” u kojoj je već bilo “pet ili šest zatvorenika”.

Kazao je da su zatvorenici odvođeni na kopanje kanala za hidrocentralu, ali da to nije bilo u zoni ratnih dejstava.

Na pitanje tužioca ko je određivao kada će zatvorenici i gdje ići na radove, svjedok je kazao da je to uglavnom određivao dežurni operativni, te da je to uglavnom bio Minet Akeljić, ali ne uvijek.

“Dežurni je davao naređenja. A njemu je naređenja davao pomoćnik komandanta za bezbjednost Ahmet Krkić, koji je i ispitivao zatvorenike”, objasnio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Omer Muslimović koji je radio kao brico pri 325. brigadi ABIH.

Muslimović je potvrdio da je održavao ličnu higijenu pripadnicima Vojne policije, ali i zatvorenicima u “Crnoj kući”.

“Moj zadatak je bio da idem u ‘Crnu kuću’ i da ih sve ošišam. To sam i uradio”, kazao je svjedok i dodao da je ovo naređenje dobio od kurira, te da ih je šišao dva ili tri puta tokom ljeta 1993. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja kazao je da nikakve povrede nije vidio na zarobljenicima, te da sa njima tokom šišanja nije mnogo komunicirao.

Kazao je i da je optužene viđao u “Crnoj kući”, ali da ne zna ko je koju funkciju imao.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar.

Dragana Erjavec