Članak

Sakoč: Sreo optuženog kada su ubijene žene

7. Oktobra 2016.13:35
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Počitelju (općina Čapljina), svjedok Tužilaštva BiH izjavio da je u noći kada su ubijene dvije starice sreo optuženog Edina Sakoča.

Blago Doko se nakon dva mjeseca provedena u izbjeglištvu vratio u junu 1992. godine u Počitelj. U njegovom naselju su bile dvije kuće srpske nacionalnosti u kojima su živjele, kako je rekao, T.Č., Vasilija i Cvija. Naveo je da su se krile u kući komšije Miška.

Svjedok se prisjetio noći kada je vidio da u naselju gore kuće. Zajedno sa još tri čovjeka je izašao napolje, jer je bio vojno angažovan na čuvanju straže.

“Ja sa automatom idem dole. Vidim da se upalilo auto i prema meni krenulo. Ja ispred njih da ih zaustavim, neće da stanu. Ja sam opalio metak u zrak i oni su stali (…) Sakoč kaže meni: ‘Blago, ubili te žene’. Skinuo je masku, i vidim, znam ga. Znao sam njegovog oca. Oni su iz Tasovčića. On mene dobro zna”, prisjetio se Doko.

Za čovjeka koji je bio u autu pored Sakoča, svjedok je rekao da nije bio maskiran i da ga nije poznavao. Kada su oni otišli autom, Doko je rekao da je vidio kako gore Cvija i Vasilija.

Kazao je da mu je komšija Miško ispričao da je žene ubio čovjek koji je bio sa Sakočem.

“Miško je rekao da ih je ovaj drugi ubio, nije Sakoč”, izjavio je on.

Dodao je da je kada je davao izjavu sreo Mirsada Muminovića, koji mu je kazao da je T.Č. odvedena u logor Dretelj.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj (općina Čapljina), nakon čega su odveli T.Č. Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č., a potom ju je silovao govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati. Optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč je 10. jula, oko tri sata iza ponoći, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića. Kako se navodi, Boban je pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija