Članak

Mahmuljin: Na silu preuzeli zarobljenike

5. Oktobra 2016.17:57
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” nasilno preuzeli zarobljenike od pripadnika Petog bataljona 328. brdske brigade Armije BiH (ABiH).

Fuad Zilkić, nekadašnji komandant 328. brdske brigade ABiH, kazao je da ga je podređeni obavijestio da ima oko 40 zarobljenih neprijateljskih vojnika i da su ih pripadnici odreda “oteli”.

“Izvijestio me da su odveli, da su oteli, tih 40 ljudi i da su transportovani u dva kamiona (…) Oni su oteti od tih grupa odreda ‘El-Mudžahidin’”, rekao je Zilkić.

On je dodao da je svog komandanta Fadila Hasanagića izvijestio te o ovom slučaju napisao i izvještaj, koji je dostavljen 35. diviziji.

Izjavio je da je na jednom sastanku komandantu Hasanagiću kazao “oni zarabljenici”, na što je on rekao “znam, znam”. Na tom sastanku su, kako je naveo, bili “dijelovi komande korpusa”, kao i starješine odreda “El-Mudžahidin”.

Prema njegovim riječima, sastanak je bio 13. ili 14. septembra 1995. godine u objektu “Panorama”.
Zilkić je kazao da se ne može sjetiti da li je na sastanku bio komandant korpusa. Kako je naveo, moguće da je bio, ali to ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću.

Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ABiH, Tužilaštvo BiH tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Optužba je svjedoku Zilkiću prezentovala izještaj od 11. septembra 1995. godine, u kojem se spominje 61 neprijateljski vojnik i tri žene, te da su zarobljenike, osim dvojice, preuzeli pripadnici odreda “El-Mudžahidin”. Svjedok je potvrdio da se radi o zarobljenicima koje je spominjao.

Na pitanje sutkinje Mire Smajlović da li su zarobljenici oteti ili preuzeti, kako se navodi u izvještaju, svjedok je odgovorio da su preuzeti na silu, ali da je izvještaj, u kome je navedeno da su preuzeti, išao prema pretpostavljenoj komandi, te da su “oni to trebali rješavati”.

Zilkić je ustvrdio da odred “El-Mudžahidin” do 1995. godine nije korišten u njegovoj zoni odgovornosti. Na pitanje Odbrane je potvrdio da on s njima nije imao kontakte.

Prema njegovim riječima, pripadnici tog odreda nisu imali povjerenja prema ABiH i njegovoj brigadi, izuzev prema četi Asima Čamdžića, koja je bila pretpostavljana odredu “El-Mudžahidin” tokom operacije “Farz 1995”.

Zilkić je napomenuo da, kada su prolazili kroz zonu odgovornosti njegove brigade, pripadnici odreda nisu nosili oznake ABiH.

“Nama je bilo u interesu da dejstvuju s nama u kakvoj su smo situaciji bili (…) Ja sam smatrao ‘El -Mudžahidin’ jedinicom Armije BiH”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar.

Albina Sorguč