Članak

Sejdić: Saznanja o predaji oružja

3. Oktobra 2016.13:07
Na suđenju Ahmetu Sejdiću za zločin počinjen na području Goražda, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su čuli da su komšije Srbi iz sela Bučje predali naoružanje.

Smajo Obuća, nekadašnji pripadnik 43. drinske brigade Armije BiH (ABiH), kazao je da je s Avdom Arnautovićem prenoćio kod komšija Srba, koji su im rekli da su predali oružje. Obuća i Arnautović sutradan su dobili naređenje da idu na liniju.

Na pitanje da li mu je Uroš, jedan od komšija Srba, spominjao da je u Bučje došla druga vojska, Obuća je prvo odgovorio negativno. Nakon što mu je prezentovan iskaz koji je dao u oktobru 2014. godine, svjedok je potvrdio da je Uroš to kazao.

“Samo se sjećam, kada smo obezbjeđivali, Uroš je rekao da su u selo došli neki ‘sejdićevci’”, navodi se u ranijoj izjavi.

Obuća je napomenuo da “možda” i jeste tako rekao. Na pitanje da li se sjeća da je Uroš to kazao, odgovorio je: “Pa rekao je.”

Potvrdio je također, nakon što mu je prezentovana izjava da su nakon odvođenja Srba izbjeglice bile u njihovim kućama. Kada se vratio s linije, kako je dodao, čuo je da su Srbe iz Bučja odveli za Goražde i da ne zna ko ih je odveo.

Obuća je svjedočio na suđenju Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade ABiH koji je optužen da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Odgovarajući na pitanja Odbane, svjedok Obuća je kazao da mu je Uroš rekao da su predali oružje, kao i da je ranije saznao da im je oružje ubačeno kao humanitarna pomoć, “preko brašna”.

Avdo Arnautović, nekadašnji pripadnik 43. brigade, također je svjedočio o razoružavanju u selu Bučje. Kazao je da je komšija Smajo rekao da su dobili naredbu da, iz bezbjednosnih razloga, prenoće u zaseoku Sumjet s komšijama Srbima.

“Smajo je rekao: ‘Srbi su tražili mene i tebe da prenoćimo, da su bezbjedni.’ Valjda su bili pregovori da se razoružaju i izjasnili se da idu prema Čajniču. Čuo sam da su predali oružje. Ne znam kada”, izjavio je svjedok Arnautović.

Dodao je da je u kući bilo sve srpsko stanovništvo koje je bilo u zaseoku.

Dok su Srbi bili u zaseoku Sumjet, naveo je svjedok, selo Bučje nije granatirano, te da je dan ili dva nakon njihovog odlaska počelo granatiranje.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar.

Albina Sorguč