Članak

Tepić i ostali: Zatvorenike dovodili i odvodili specijalci

26. Septembra 2016.17:15
Svjedoci Državnog tužilaštva su u nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši ispričali kako su u zatvor iza zgrade suda u ovom gradu, zatvorenike dovodili "specijalci".

Svjedok Duško Tešić je kazao kako je mobilisan u rezervni sastav policije i, nakon drugih zadataka, raspoređen u zatvor.

“Prebačen sam u zatvor koji je formiran iza zgrade suda. Čistili smo prostorije gdje su trebali doći zatvorenici. Prvi dan ih je dovedeno desetak. Niko nije bio u vojničkom odijelu. Mi smo im uzimali podatke i smještali ih u prostoriju koja se zaključavala samo tokom noći. Zatvorenike su dovodili specijalci koje smo tako zvali, jer su nosili maskirne uniforme i nisu bili iz grada”, ispričao je Tešić.

On je dodao da su u drugoj prostoriji bile i dvije žene, koje su tu ostale desetak dana. Prema njegovoj procjeni, u zatvoru je bilo 50-ak ljudi.

Svjedok je kazao kako su specijalci dovodili i odvodili zatvorenike na ispitivanje ili razmjene, jer su od njih, koji su bili angažovani na čuvanju objekta, tražili da im otključaju prostoriju gdje su bili smješteni.

“Jedan od kolega se bunio zašto specijalci ulaze u prostoriju. Kada bi došli, a bilo ih je desetak, morali smo otključati prostoriju gdje su bili zatvorenici”, kazao je Tešić.

On je rekao da su dvojica zatvorenika umrla, kako je dodao, vjerovatno od povreda, nakon što su ih specijalci doveli.

Tešić je rekao da je načelnik policije bio optuženi Savo Tepić. Naveo je da je u zatvor dolazio Duško Vujičić, a da je pred zatvorom viđao i Duška Maksimovića.

Na pitanje Odbrane, svjedok je precizirao da je Vujičić u magacin dolazio u klasičnoj policijskoj uniformi, za razliku od specijalaca koji su nosili maskirne uniforme, šešire i beretke.

Vujičić, Maksimović i Tepić su sa Ilijom Kurušićem i Radojkom Keverovićem optuženi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

U optužnici stoji da je Tepić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Aleksa Vučanović kazao je da je bio angažovan na obezbjeđivanju zatvorenika, ali da ne zna zbog čega su bili zatvoreni. I Vučanović je potvrdio da su ljude u zatvor dovodili specijalci, koji su došli sa strane.

“Nismo mogli uraditi ništa kada specijalci dođu. Niko od nas nije išao u pratnju u prostoriju sa zatvorenicima, nismo mogli. Čula bi se galama, vika, bilo je jauka. Mislim da su ih nekad i tukli”, kazao je svjedok.

On je dodao da je u policijski magacin dolazio Vujičić, a Maksimovića je, kako je rekao, viđao kako do rešetki donosi cigarete jednom od “momaka koji mu je bio radni kolega”.

Zatvorenike su, kako je rekao, vodili na radove krčenja oko puta od Banja Luke prema Kotor-Varoši. On je dodao da su, kada su sa radova neki od zatvorenika pobjegli, svi čuvari smijenjeni.

Nastavak suđenja Tepiću i ostalima planiran je za 3. oktobar

Haris Rovčanin