Članak

Vrućinić: Udaranja u zatočeničkim objektima

23. Septembra 2016.17:24
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su udarani u zatočeničkim objektima na području te općine.

Edin Aganović je izjavio da je 28 dana bio zatvoren u fabrici “Krings” u Sanskom Mostu, nakon što su u julu 1992. godine trojica policajaca došla pred njegovu kuću u selu Kijevo i odvela ga u taj objekat.

On je posvjedočio da su čuvari u fabrici bili policajci te da je u tom objektu ispitivan i udaran.

“Mene je Brane Šobot ispitivao dva puta… Tuče me policajac pendrekom…”, kazao je svjedok i dodao da su zatočenici izvođeni i van kruga fabrike, gdje su udarani.

Aganović je rekao i da je jedan čovjek iz Kamengrada, nakon što je izvođen, podlegao usljed zadobijenih udaraca.

On je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, koji je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Optuženi je svjedoku Aganoviću tokom unakrsnog ispitivanja kazao da je “dobro prošao”.

Drugi svjedok Državnog tužilaštva Sadmir Alibegović, bivši policajac iz Sanskog Mosta, rekao je da su ga vojni policajci uhapsili sredinom juna 1992. godine, nakon čega je odveden u Društveni dom u Lušci-Palanci.

Alibegović je izjavio da je nakon ispitivanja prebačen u obližnji muzej, gdje su zatočenike čuvali pripadnici rezervnog sastava policije.

“Ni krivi ni dužni, dovedeni smo tu zato što smo bili nesrbi”, kazao je svjedok.

On je napomenuo da je u muzeju premlaćivanje trajalo dugo te da je gubio svijest.

Kako je ispričao, iz muzeja je kombijem, koji je vozio pripadnik rezervnog sastava policije, dovezen pred zgradu SJB-a u Sanskom Mostu, a poslije je prebačen u jednu od garaža fabrike “Betonirka”. On je dodao da je i u “Betonirki” tučen, te da je nakon toga prebačen u logor Manjača, gdje je bio do 16. decembra 1992., kada je razmijenjen.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar.

 

Albina Sorguč