Mahmuljin: Repetirali puške i odveli zarobljenike

21. Septembra 2016.17:00
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su mudžahedini odveli zarobljenike iz sela Kesten.

Muhamed Omerašević, nekadašnji zamjenik komandanta Petog bataljona u 328. brigadi Armije BiH (ABiH), kazao je da je u objektu čitaonice u selu Kesten vidio oko 40 zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

On je rekao da su zarobljenici bili u uniformama, ali da kod njih nije primijetio oružje, te da misli da je bilo odloženo kod neke kuće. Prema njegovim riječima, popisivao ih je Izet Karahasanović, pomoćnik za bezbjednost u bataljonu, mada ih nije sve popisao.

Omerašević je kazao da je jedan iz grupe mudžahedina njega uzeo za rame i odgurnuo ga. Svjedok ga je pitao odakle je on, na šta mu je mudžahedin odgovorio “da je iz Maglaja, a dalje šta ga briga”.

“On je uzeo, repetirao pušku i stavio meni na prsa. Jedan dio mojih vojnika je repetirao puške. Naš omjer snaga je bio jedan prema tri”, rekao je svjedok.

Dodao je da mu je jedan od mudžahedina kazao: “Voliš više četnike nego braću muslimane”, a on mu je uzvratio da “voli ljude”.

“Kolega mi je rekao: ‘Stari, reci našima da puste puške. Ja sam im rekao… Mene su odgurnuli u stranu (…) Oni su ih počeli izvoditi niza stepenice iz čitaonice, u koloni”, prisjetio se Omerašević.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je kazao da misli da bi došlo do oružanog sukoba i da bi svi poginuli da on nije rekao pripadnicima ABiH da spuste oružje.

On je dodao da su zarobljenike poveli prema selu Krčevine. Prolazeći kroz to selo, svjedok je vidio da su Arapi postrojili zarobljenike.

Svjedok je napomenuo da ne zna ko je mudžahedinima izdao naredbu da dođu u “njegov” rejon.

“Sad bih bio spreman dati vama 10.000 KM da kažete ko je”, izjavio je svjedok obraćujući se tužiocu Sedinu Idrizoviću, dodavši da je imao problema s njima.

Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa ABiH, Tužilaštvo BiH tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Također je na pitanje Odbrane svjedok Omerašević odgovorio kako smatra da komanda brigade nije imala ništa s mudžahedinima.

“Niko o tim mudžahedinima nije imao nikakvu zvaničnu informaciju gdje su smješteni”, izjavio je svjedok.

Ramiz Suljić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost Trećeg bataljona 318. brigade ABiH, ispričao je da je čuo da je na području Kamenice (općina Zavidovići) bilo ratnih zarobljenika.

“Navodno da su ih gore vodili. Tu im je bio taj logor, kamp”, kazao je Suljić i dodao da je čuo da su neki ubijeni, a neki otišli u razmjenu.

“Navodno da je bilo nekog klanja”, rekao je Suljić.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar.

Albina Sorguč