Članak

Andabak: Optuženi garantovao sigurnost Bošnjaka

21. Septembra 2016.17:09
Svjedok Odbrane Zdenka Andabaka na suđenju za zločin počinjen u Grborezima (općina Livno) je ispričao kako nije čuo da je optuženi nekog ubio ili tukao tokom akcija, kao i da je prilikom pregovora u Livnu dao svoju riječ da će Bošnjaci u Gornjem gradu biti bezbjedni.

Zaštićeni svjedok SO-2 i nekadašnji pripadnik Livanjske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je da su odnosi između Bošnjaka i Hrvata u Livnu bili jako dobri do razoružanja bošnjačkih pripadnika HVO-a 21. jula 1993. godine.

Na dan razoružanja, naveo je, dobio je informaciju da se ljudi privode, te istakao da su održani pregovori u Gornjem gradu u Livnu. On je kazao da je učestvovao u tim pregovorima, te da je traženo da dođe i Zdenko Andabak od kojeg su dobili sigurnosne garancije.

Svjedok je dodao da je traženo da optuženi ne bude naoružan, te da ga je taj dan vidio nenaoružanog u zelenoj jednobojnoj uniformi, sa plavom beretkom kakvu je imao SFOR. On je pojasnio da je dao pištolj optuženom iz sigurnosnih razloga.

Na pregovorima je dogovoreno da se na Zelenoj pijaci preda naoružanje o čemu je vođena evidencija, kao i o ljudima koji su ga predali. Oni su, po kazivanju svjedoka, autobusima prebačeni u škole u selima Zabrišće i Orguz (općina Livno).

SO-2 je kazao da je potom u stožeru razgovarano kako da se zaštite Bošnjaci u Livnu i okolnim mjestima, i da je dogovoreno da Andabak “zaštiti Gornji grad”.

Svjedok je kazao da je optuženi to prihvatio i rekao da će “ko god uđe u Gornji grad u šarenoj uniformi od vojske će biti smatran neprijateljem”. Na unakrsno pitanje Tužilaštva u ime koga je optuženi garantovao sigurnost, svjedok je odgovorio: “U ime sebe”.

Optužnica tereti Zdenka Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi, 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Andabak je, prema riječima svjedoka, bio zapovjednik satnije Vojne policije Livna ali je nekad 1992. godine otišao iz grada. Svjedok ne zna na kojoj je funkciji optuženi bio kasnije.

Na pitanje Sudskog vijeća da li se može zaključiti da je optuženi bio na rukovodećem položaju svjedok je odgovorio “da ne zna šta je bio”.

Odgovarajući na pitanja optuženog svjedok je kazao da je u Livnu bilo više vojnih policija.

Suđenje će se nastaviti 5. oktobra.

Lamija Grebo