Članak

Sejdić: Bezbjednosna opasnost

19. Septembra 2016.16:00
Na suđenju Ahmetu Sejdiću za zločin počinjen na području Goražda, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je stanovništvo sela Bučje koje nije bilo predalo oružje predstavljalo bezbjednosnu prijetnju za snage odbrane Goražda.

Svjedok Husno Hrapo kazao je da je u noći između 11. i 12. jula 1992. godine postavljen za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Goraždu.

On je naveo da nije bio na toj funkciji kada je donesena odluka o razoružavanju u selu Bučje, ali da jeste kada je sprovođena.

“Znam da je bilo naređeno da se to selo razoruža i da im se ponudi da budu u TO-u, ko želi, ko ne želi”, rekao je Hrapo.

Dodao je da je to vjerovatno bila odluka Ratnog predsjedništva Općine, te da je tu odluku trebalo da sprovede Amir Reko.

Svjedok je na suđenju izjavio da mu nije poznato šta je nakon toga bilo. U izjavi koju je dao Tužilaštvu BiH u decembru 2015. godine, svjedok je naveo “da pošto Reko nije sproveo naredbu, Hadžo Efendić je kazao da će naredbu izvršiti Ahmet Sejdić sa svojom brigadom”.

“Sad ste me podsjetili”, rekao je svjedok nakon što mu je pročitan dio iskaza.

Hrapo je svjedočio na suđenju Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) koji je optužen da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Svjedok Hrapo je kazao da Višegradska brigada nije bila potčinjena Štabu TO-a Goražde. Na pitanje Optužbe da li su ljudi iz Bučja predstavljali prijetnju, Hrapo je odgovorio: “Svakako su predstavljali.”

Odgovarajući na pitanje Odbrane, on je dodao i da su takva lica predstavljala veliku opasnost za snage odbrane Goražda.

Svjedok je naveo da mu je poznato da su Bučjani dovedeni u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Goražde, ali da ne zna koliko ih je bilo.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar.

Albina Sorguč