Članak

Radišić: Zatražena osuđujuća presuda

16. Septembra 2016.14:10
Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Pero Radišić proglasi krivim za zločine nad civilima počinjene na području općine Teslić.

Tužilac Milorad Barašin je kazao da izvedeni dokazi upućuju na zaključak da je optuženi Radišić odgovoran za zločine, te zatražio da Sudsko vijeće osudi Radišića za zločine protiv civilnog stanovništva.

Radišić je optužen da je od 1992. do 1995., kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ranjen.

Tužilac Barašin je rekao da je apsolutno dokazano da je Radišić imao aktivnu ulogu u sukobu na području Teslića, a da su žrtve bili civili.

“U vrijeme izvršenja krivičnog djela, sve žrtve su bili civili. Nisu bili naoružani, uniformisani i nisu učestvovali u neprijateljstvima. Svi svjedoci su potvrdili da su bili u kućama, maltretirani, odvođeni na prinudne radove, usljed čega su neki nastradali i ranjeni”, izjavio je Barašin.

Prema tužiocu, dokazano je da je Radišić u vrijeme počinjena djela bio pripadnik VRS-a. On se osvrnuo na iskaze nekih od svjedoka kazavši da se njima može pokloniti vjera jer su govorili o onome što je njima poznato, što su vidjeli ili čuli.

“Smatramo da Odbrana nije uspjela umanjiti snagu svjedoka Tužilaštva i dovesti u sumnju. Neki svjedoci Odbrane su potvrdili da su poznavali optuženog koji je bio u Teslićkoj brigadi, te da su ga vidjeli kako uniformisan vodi ljude na borbenu liniju”, kazao je Barašin.

Iznošenje završne riječi Odbrane zakazano je za 14. oktobar.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija