Članak

Peulić i ostali: Svakodnevno batinanje u Kotor-Varoši

16. Septembra 2016.16:43
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je tokom šestomjesečnog zatočenja u stanici milicije i zatvora u tom gradu skoro svakodnevno bio tučen i maltretiran.

Svjedok Državnog tužilaštva Stipo Marčinković kazao je da su ga u junu 1992. godine četiri vojnika odvela iz kuće i pritvorila u policiju u Kotor-Varoši, gdje ostaje desetak dana.

Kako je objasnio, u policiji su ga odmah u hodniku počeli udarati, a među pritvorenim ljudima bilo je još dvadesetak mještana, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

“Morali smo da stojimo uza zid, da držimo tri prsta i pjevamo pjesme po naredbi. Za sve to vrijeme, udarci su pljuštali”, prisjetio se svjedok.

Za zločine počinjene u Kotor-Varoši optuženi su Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović. Na teret im je stavljeno da su od početka juna 1992. do sredine 1994. učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Svjedok Marčinković je naveo da je nakon stanice policije prebačen u zgradu zatvora iza suda u Kotor-Varoši, gdje su zatvorenici takođe skoro svakodnevno bili premlaćivani.

“Rukama, nogama, palicama, tukli su čim su stigli. Davali su nam prokislu hranu, a nuždu smo vršili u istoj prostoriji u kojoj smo boravili i spavali na betonu”, kazao je Marčinković.

Za šest mjeseci koliko je proveo pritvoren u Kotor-Varoši, svjedok je kazao da je nekoliko zatvorenika podleglo od posljedica premlaćivanja, a neki su odvedeni, nakon čega im se gubi svaki trag.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je napomenuo da je optuženi Đekanović njegovoj supruzi u avgustu 1992. godine naredio da ode negdje i potpiše da dobrovoljno napušta mjesto življenja i ostavlja svoju kuću.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar.

 

Dragana Erjavec