Članak

Šaran i ostali: Ulaganje materijalnih dokaza Optužbe

14. Septembra 2016.16:39
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, Optužba je uložila set materijalnih dokaza.

Uložen je patrolni nalog za odlazak u selo Suvaja s ciljem pronalaska Marka Gakovića, koji je bio pobjegao iz Policijskog odjeljenja u Jasenici. Kako je navela tužiteljica Ozrenka Nešković, Samir Šabić je dao nalog da se ode u Suvaju s ciljem pronalaska Gakovića.

Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadriću se sudi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje na području Bosanske Krupe u periodu od septembra 1995. do sredine jula 1996. godine.

Također, kako je navedeno, Šaran je izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što je Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, njemu se gubi svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Među dokazima Optužbe su i dokumenti o formiranju Policijskog odjeljenja Jasenica, dokazi o statusu optuženih u vrijeme događaja iz optužnice, kao i prije toga.

Optužba je uložila dokaze da je vojska pronalazila civile i predavala ih policiji, kao i da je policija bila na određenim linijama s vojskom.

Odbrana je na pojedine dokaze ulažila prigovor relevantnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. septembar, kada će Optužba nastaviti s ulaganjem materijalnih dokaza.

Albina Sorguč