Članak

Vrućinić: Ubistva Kenjara

9. Septembra 2016.16:45
Na suđenju Mirku Vrućiniću za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je čuo da su četiri vojnika ubili grupu civila, koji su se prezivali Kenjar.

Ranko Ćosić, komandir voda Teritorijalne odbrane (TO) u selu Kljevci, kazao je da mu je o ubistvu 16 civila ispričao Muharem Kenjar zvani Hare, koji je tada preživio.

Svjedok je od Muharema Kenjara saznao da su civili bili u kući Jurića i da su izvedeni i ubijeni u staroj školi.

“Ubacili su ih u tu školu, ubacivali bombe unutra. Detonacija ih je raznijela. Izbacila njih dvojicu, Hareta i još jednog”, kazao je svjedok, dodavši da su pucali na one koji su bili ranjeni.

Svjedok Ćosić je Kenjara odveo u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP), gdje je on sve ispričao. Ćosić je rekao da je Kenjar predat Milunu Karakašu, koji je bio šef smjene.

Ćosić je čuo da su Kenjara navodno odveli kući, ali su mu kasnije mještani kazali da je ubijen.

Svjedok je rekao da je nakon ubistva civila, njega i četvoricu vojnika čija je imena naveo, privela Vojna policija i da su bili na razgovoru kod “Basare, komandanta brigade”.

Prema njegovim riječima, Basara je rekao vojnicima da napišu izjave i pitao ih ko im je kazao to učine, a oni su rekli da im je pukovnik Neđo Ančić kazao da to urade.

“Ništa momci, slobodni ste”, rekao je Basara prema riječima svjedoka Ćosića.

Svjedok je kazao da je pukovnik Ančić bio pripadnik Srpskih oslobodilačkih snaga (SOS), paravojne jedinice koja je bila uz brigadu.

Ćosić je ispričao da je Ančića vidio kada ga je nazvao njegov nadređeni i pitao šta je uradio sa Kenjarima, te da mu je rekao da hitno pošalje ljude da ih puste.

Svjedok je dodao da je Ančić bio u društvu sa Mirkom Vrućinićem, tada kada ga je vidio.

Ćosić je naveo da je Ančić rekao da će ih pustiti i da je razgovorao sa vojnicima.

Ćosić je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Ćosić je kazao da je čuo za ubistva stanovnika Hrustova na Vrhpoljskom mostu i stanovnika Begića na rijeci Sani.

Optuženi Vrućinić je rekao da je sa ovim svjedokom u zavadi i da je Ćosić iznio “more neistina”.

“Ja smatram da njegovo svjedočenje nije validno za ovaj sud, obzirom na neistinu i razloge koje ima za to”, kazao je Vrućinić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. septembar.

Albina Sorguč