Članak

Perišić i Zoranović: Napad na naselje Gračanicu

9. Septembra 2016.13:04
Na suđenju Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću, svjedoci Tužilaštva BiH prisjetili su se 19. juna 1992.

godine, kada su napustili kuće u naselju Gračanica u Rogatici.

Elvir Bahto je izjavio da je s roditeljima i suprugom živio u porodičnoj kući u naselju Gračanica do 19. juna 1992. godine, kada se megafonom u naselju oglasio Rajko Kušić, koji je pozvao sve muslimansko stanovništvo da se preda, rekavši da će tako biti spašeno.

“Moja porodica je odlučila da se ne preda. Nas 16, uključujući i moju sestru i njenu tromjesečnu bebu, ali i rođake i komšije, odlučili smo da se sakrijemo u ostavu naše kuće koja se nalazila ispod stepenica”, objasnio je Bahto.

Ispričao je da su iz ostave čuli puškaranje, te vidjeli transporter koji je gađao gornji sprat kuće.

“U jednom momentu ubačena je bomba u sobu na gornjem spratu. Mi smo osjetili da kuća gori”, kazao je svjedok.

Objasnio je da su svi iz ostave izašli nakon što je pao mrak i nakon što su shvatili da oko kuće više nema nikoga, te pokušali da ugase vatru u kući i pređu u drugi kraj grada kako bi izašli iz Rogatice.

“Nas dvadesetak je pokušalo da izađe iz naselja. Kod kuće komšija Dedajića vidjeli smo četiri mrtva tijela, među kojima je bio i moj dedo. Kako smo dalje hodali, pored puta smo naišli i na tijela braće Osmanović, kao i na desetak tijela u jednoj sporednoj ulici, takođe u komšiluku”, ispričao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Bahto je rekao da poznaje optuženog Zoranovića otprije rata i da ga je često viđao u gradu. Potvrdio je da ga početkom rata nije vidio te da nije čuo da je bio problematičan tip.

Božidar Perišić i Vinko Zoranović su optuženi za zločine počinjene na području Rogatice. Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Perišić je optužen da je 19. juna 1992. godine civile bošnjačke nacionalnosti istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine od njih fizički i psihički maltretirao i hapsio. Zoranović je optužen da je silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra.

Tužilaštvo BiH je u novembru 2014. podiglo optužnicu protiv Rajka Kušića kojom ga tereti za zločine na području opštine Rogatica počinjene u periodu od 1992. do 1995. godine. Kušić se nalazi u Srbiji i posjeduje državljanstvo ove zemlje. Za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Muhidin Delija, koji je 19. juna 1992. godine iz naselja Gračanica u Rogatici pokušao da pređe u drugi dio grada. Kako je kazao, tom prilikom, skrivajući se u komšijinoj bašti, bio je ranjen.

“Nas desetak, možda 15, bilo je u grupi koja je pokušavala da izađe u drugi dio grada. Bili smo skriveni u toj bašti kad su na nas bačene bombe. Dvojica braće, mojih komšija, i ja smo tom prilikom ranjeni”, objasnio je svjedok te dodao da su u bašti ležali do mraka, kada su izašli i otišli prema selu Kosjerići.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. septembar, kada će Tužilaštvo BiH ispitati još tri svjedoka.

 

Dragana Erjavec