Članak

Silos: Bez zlostavljanja tokom privođenja i obavljanja razgovora

8. Septembra 2016.15:54
Na suđenju za zločine na području općine Hadžići, svjedoci Odbrane Mirsada Šabića tvrde da Risto Mijatović nije zlostavljan prilikom pronalaska municije, privođenja, te obavljanja razgovora u Policijskoj stanici (PS) Pazarić.

Mujo Fatić, nekadašnji policajac PS Pazarić, kazao je da je krajem maja ili početkom juna 1992. godine sa još nekoliko osoba išao kod kuće Mijatovića jer su dobili informaciju da je nešto zakopao iza štale, u đubretu.

“Našli smo da je friško kopano. Iskopali smo kesu u kojoj je bila municija i jedan kanister nafte”, kazao je svjedok, dodavši da Mijatovića poznaje kao stanovnika Pazarića.

Prema riječima svjedoka, Mijatović je obaviješten da treba s njima poći u stanicu. “Mogu odgovorno tvrditi da ga niko nije ni dotaknuo. Niko ga nije maltretirao”, kazao je svjedok, istaknuvši da nije tačno da ga je on udario puškom, niti da ga je udarao u vozilu.

Nakon što je Mijatović predat u prostoriju, svjedok je kazao da su od njega uzeti podaci i da je prebačen u “Silos” koji je u Tarčinu.

“Od Pazarića do Tarčina, odgovorno tvrdim da ga ja nisam odvezao”, kazao je svjedok, negirajući da je od Mijatovića uzimao izjavu u “Silosu”.

Svjedok je negirao i da je optuženog Mirsada Šabića vidio u blizini Policijske stanice u Pazariću, istaknuvši da ga uopšte nije vidio taj dan.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen u Hadžićima optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember.

Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”. Šabić je, prema optužnici, bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine. Ostali optuženi bili su u civilnim i vojnim strukturama, te obavljali dužnosti u logorima.

Šabić je optužen i da je zajedno sa drugim policajcima učestvovao u premlaćivanju Riste Mijatovića.

Svjedok Nusret Selimović je kazao da je bio službenik u Odjeljenju kriminalističke službe Centra javne bezbjednosti (CJB) Hadžići, potvrdivši da obavljao kratke razgovore sa osobama koje su privođene u PS, nakon čega bi bile predavane kolegama u Tarčinu koji bi od njih uzimali izjave.

Selimović je potvrdio da se susreo sa Mijatovićem, ali da ne zna tačan datum. “Došao je kolega Mujo Fatić i rekao da su našli municiju i 30, 20 ili 50 litara benzina, jednu ili dvije bombe, nisam siguran. Fatić i ja smo obavili razgovor sa njim. Negirao je da je to njegovo”, kazao je svjedok, dodavši da se Mijatović sa njima zadržao oko sat vremena.

Svjedok tvrdi da prilikom razgovora nije bilo udaranja i maltretiranja, te da tu nije bio prisutan optuženi Šabić.

Mijatovića, svjedok je kazao da poznaje jer je bio komšija njegovih roditelja.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. septembar.

Albina Sorguč